Україна готова приєднатись до рішучих дій міжнародної спільноти через ядерні випробування КНДР – МЗС

Україна готова приєднатися до рішучіших дій міжнародної спільноти, зокрема з використанням важелів у Раді безпеки ООН, для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам, заявляє українське Міністерство закордонних справ на своєму сайті.

«Україна якнайсуворіше засуджує ядерне випробування, проведене 3 вересня в КНДР, яке в поєднанні з агресивною програмою створення балістичних ракет становить реальну загрозу безпеці вже не лише сусідніх країн, а й світової спільноти. Україна, яка добровільно відмовилася від свого третього за величиною ядерного запасу та стратегічних засобів доставки, розцінює останні дії Пхеньяна як свідомий, авантюрний і провокативний крок. Вчергове доводиться із жалем констатувати, що дії керівництва Північної Кореї прямо і цинічно суперечать численним резолюціям Ради безпеки ООН», – мовиться у повідомленні.

Також МЗС України закликало Раду безпеки ООН провести детальне експертне дослідження розвитку північнокорейської ядерної та ракетної програм у контексті виявлення можливої іноземної допомоги Пхеньянові в цій сфері.

Уранці в неділю сейсмологи низки країн зареєстрували сейсмічну активність в Північній Кореї, що відповідає потужному підземному ядерному випробуванню – можливо, чи не вдесятеро потужнішого заряду, ніж попередні. Через кілька годин Пхеньян офіційно оголосив, що здійснив «надзвичайно успішний» випробувальний термоядерний вибух водневого боєзаряду, придатного для встановлення на балістичну ракету.

Минулого тижня Північна Корея здійснила запуск, як виглядає, міжконтинентальної балістичної ракети, що перелетіла в космосі через територію Японії. І ракетна, і ядерна програми заборонені для Пхеньяна Радою безпеки ООН.

4 вересня Рада безпеки ООН має намір провести позачергове засідання, щоб обговорити його відповідь на випробування. Його скликають на прохання США, Японії, Великої Британії, Франції і Південної Кореї.

У неділю багато країн і міжнародних об’єднань засудили північнокорейське випробування, частина їх закликала Раду безпеки ООН запровадити щодо Пхеньяна нові, значно суворіші санкції.

Після останнього наразі ракетного пуску з боку КНДР минулого тижня Рада безпеки засудила його, але не стала запроваджувати нових санкцій на посилення накладених раніше.

залишити відгук: