У Раді Європи занепокоєні жорстоким поводженням поліції й умовами тримання під вартою в Україні

Комітет Ради Європи із запобігання тортурам привітав реформу правоохоронних органів в Україні, зокрема створення Нацполіції, і позитивні зміни у відвіданих раніше колоніях, але висловив занепокоєння через жорстоке ставлення з боку співробітників поліції і через відсутність прогресу в ситуації довічно ув’язнених. Про це йдеться у новій доповіді комітету про ситуацію в українських в’язницях, оприлюдненій 19 червня на сайті Ради Європи, за результатами візиту до України у листопаді 2016 року.

Як йдеться в доповіді, ляпаси, удари, стусани або удари палицею чи пластиковою пляшкою, наповненою водою, в більшості випадків завдають затриманим оперативні співробітники поліції, які намагаються отримати зізнання.

У комітеті додали, що тяжкість жорстокого поводження в порівнянні з візитом 2013 року зменшилася, проте кількість заяв залишається на «тривожному рівні». «Комітет закликає українську владу проводити політику «нульової терпимості» до жорстокого поводження поліції та ефективно розслідувати всі скарги», – йдеться в повідомленні.

Іншими проблемами, пов’язаними з поліцією, у доповіді назвали незареєстровані затримання, незастосування гарантій проти жорстокого поводження, таких, як право доступу до адвоката і лікаря, а також продовження практики утримання осіб в установах поліції за межами встановленого законом терміну в 72 години.

Крім того, у доповіді йдеться, що комітет визнає законодавчі й організаційні реформи, які продовжує проводити українська влада в пенітенціарній системі, та зусилля, які докладаються для скорочення чисельності ув’язнених.

Водночас автори звіту висловили стурбованість щодо насильства серед ув’язнених в досудових установах, які були відвідані під час візиту, і щодо «жахливих умов» утримання в СІЗО, зокрема, в Одесі, Хмельницькому і Києві. Умови в СІЗО в Києві й Одесі з 2013-2014 року ще більше погіршилися, і можуть «легко вважати нелюдяним і такими, що принижують гідність», йдеться в доповіді.

Іншими «давніми проблемами» в комітеті назвали охорону здоров’я у в’язницях і «дуже проблематичну ситуацію» з тюремним персоналом, який у великих масштабах залишає службу через недостатній кадровий рівень, мізерну зарплату, стрес у відсутність інформації про вплив реформи на їхнє професійне майбутнє.

Одночасно комітет «із задоволенням відзначає», що в порівнянні з попередніми візитами і після заміни вищого керівництва, ситуація у двох виправних колоніях (№ 25 і 100) значно поліпшилася в питанні жорстокого поводження з боку співробітників і насильства в тюрмі.

Комітет заявляє про отримання «достовірних тверджень» про жорстоке фізичне поводження з довічно ув’язненими з боку пенітенціарного персоналу в колонії №100. Водночас автори звіту відзначають, що майже жодна з їхніх рекомендацій щодо ситуації із довічно ув’язненими не була врахована.

Це стосується, зокрема, продовження практики регулярного застосування наручників до довічно ув’язнених, інших надмірних і принизливих заходів безпеки, відсутності організованої діяльності, заборони будь-якого контакту між камерами, ізоляції від решти в’язнів, а також постійного відеоспостереження всередині камери.

Комітет також нагадав, що закон повинен передбачати реалістичну перспективу умовного звільнення для всіх засуджених, в тому числі довічно ув’язнених.

У комітеті заявили, що українська влада має відреагувати на доповідь, і реакція буде опублікована в установленому порядку.

Попередній такий звіт комітет оприлюднив у квітні 2014 року за результатами періодичного візиту в Україну в жовтні 2013 року. 

залишити відгук: