Гуґ: патрулювання місії ОБСЄ буде обмеженим до початку розмінування територій

Перший заступник голови спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співпраці в Європі Александр Гуґ заявляє, що патрулювання місії на Донбасі буде обмеженим до початку розмінування територій.

«Патрулювання буде обмеженим доти, поки сторони не почнуть дотримуватися своїх зобов’язань у тому, що стосується розмінування, маркування й огородження мін і боєприпасів, що не розірвалися», – заявив Гуґ 5 травня.

За його словами, після того, як 23 квітня підірвався автомобіль спостерігачів і загинув один із них, а ще двоє були поранені, було не лише зменшено географію патрулювання, але і повністю припинено польоти безпілотників місії.

Як заявив Гуґ, спостерігачі СММ підтвердили, що в результаті вибуху мін і снарядів, що не розірвалися, за тиждень на Донбасі загинули четверо мирних жителів, ще шість постраждали.

Він наголосив, що сторони конфлікту мають виконувати свої зобов’язання і провести розмінування територій.

«З початку 2016 року СММ зафіксувала 154 випадки жертв серед цивільного населення, які загинули або отримали поранення через міни або боєприпаси, що не вибухнули, серед них троє членів місії. Жодного винного не притягнуто до відповідальності», – йдеться у звіті місії станом на 3 травня.

Крім того, Гуґ поінформував, що 28 квітня спостерігачі місії ОБСЄ зіткнулися із загрозами їхній безпеці у двох випадках: у районі Молодіжного біля спостерігачів стався вибух, і через стрілянину зі стрілецької зброї в районі Крутої Гори. Обидва ці пункти розташовані на непідконтрольній владі України території Луганщини.

За даними заступника голови місії, спостерігачі п’ятий тиждень поспіль фіксують зниження кількості порушень режиму припинення вогню в зоні конфлікту на Донбасі, однак пов’язує це з обмеженнями у патрулюванні.

Зранку 23 квітня у районі села Пришиб на контрольованій угрупованням «ЛНР» частині Луганщини підірвався автомобіль СММ ОБСЄ. Загинув американський фельдшер Джозеф Стоун. Це перший випадок загибелі члена місії ОБСЄ за три роки збройного конфлікту на території України.

Окрім нього були госпіталізовані ще двоє членів патруля місії – громадяни Німеччини та Чехії.

В угрупованні «ЛНР» звинуватили у підриві автомобіля ОБСЄ «підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу». Натомість у Міністерстві закордонних справ України вважають, що підрив автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі є спробою Москви і підтримуваних нею бойовиків залякати спостерігачів. Служба безпеки України кваліфікувала інцидент як теракт.

залишити відгук: