В ОГП розслідують дії своїх працівників в справі про «хабар від «Бурісми»

В Офісі генерального прокурора України розслідують дії свого працівника чи працівників у справі про нібито пропозицію хабаря від власника і президента газовидобувної компанії «Бурісма», колишнього народного депутата і колишнього міністра екології Миколи Злочевського керівництву Національного антикорупційного бюро і Спеціальної антикорупційної прокуратури за закриття одного з кримінальних проваджень щодо компанії.

Як повідомили в ОГП, його генеральна інспекція розпочала службове розслідування за тим фактом, що працівник чи працівники офісу входили до Єдиного реєстру досудових розслідувань, щоб перевірити й підтвердити інформацію про закриття згаданого провадження, яке було умовою надання хабаря.

«Наразі встановлюється коло причетних до втручання в ЄРДР осіб. У разі підтвердження інформації вирішуватиметься питання щодо відсторонення їх від займаних посад і притягнення до відповідальності», – повідомили в ОГП.

Раніше 13 червня керівники НАБУ Артем Ситник і САП Назар Холодницький повідомили деякі подробиці справи, за їхніми словами, з пропозицією хабаря, з якою до керівництва обох органів звернулися перший заступник начальника головного управління Державної податкової служби і ще дві особи (імена названі не були). За їхніми даними, цими особами були довірені особи Злочевського: одна, можливо, мала чи має стосунок до його компанії «Бурісма», інша – колишній працівник Державної фіскальної служби.

Як заявили Ситник і Холодницький, сума хабаря спершу становила 1 мільйон доларів за передачу провадження іншому відомству, потім її збільшили до 5 мільйонів доларів за повне закриття провадження.

При спробі дати цього хабаря попереднього дня, 12 червня, були вилучені і 5 мільйонів доларів його суми, і ще 1 мільйон доларів знайшли в авті податківця, що був призначений йому як посередникові, всіх трьох затримали.

Як сказав Ситник, це на його пам’яті рекордна сума в історії України.

При цьому Холодницький звернув увагу, що умовою передачі коштів було те, що особи, які пробували ці кошти передати, бажали отримати процесуальне рішення про закриття кримінального провадження, і задля цього було виготовлено за спеціальним протоколом несправжню імітаційну постанову, яку й внесли до ЄРДР: адже, сказав він, ці особи хотіли переконатися в тому, що справа закрита і дані про це є в Реєстрі досудових розслідувань.

«Тому зараз на причетність до цього злочину також перевіряються представники Генеральної прокуратури (ОГП – ред.), які, діючи за домовленістю з затриманими особами, передавали їм інформацію, що так, дійсно, справа по реєстру вже закрита, і постанова, і процесуальне рішення вже відображені по реєстру досудових розслідувань», – сказав він.

І, за його словами, під час слідчих дій хтось із працівників Офісу генерального прокурора справді моніторив Єдиний реєстр досудових розслідувань щодо того, чи дійсно кримінальне провадження закрили.

«Я сподіваюся, що генеральний прокурор, яка вміє оперативно проводити службові розслідування, на цей раз не засекретить їх під грифом ДСК, а проведе і службове розлідування за цим ганебним фактом, і повіомить суспільство про результати цього службового розслідування, чи є там взагалі ознаки дисциплінарного чи іншого складу правопорушення», – зауважив Холодницький.

Ситник також повідомив, що епізод, про який ідеться, ніяк не пов’язаний із діяльністю в раді директорів компанії «Бурісма» Гантера Байдена, сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, який на президентських виборах у США цієї осені буде змагатися з чинним президентом Дональдом Трампом. Звертання Трампа до президента України Володимира Зеленського щодо необхідності розслідувати діяльність Байденів в Україні стало головною причиною його невдалого імпічменту у США.

«Цей епізод стосується стабілізаційного кредиту, який видавався Національним банком України банківській установі, яка пов’язана з паном Курченком (Сергій Курченко, український олігарх часів президентства Віктора Януковича – ред.) «Реал Банк». Давайте не перетворювати цю справу в темний бік, щоб був політичний підтекст. Ще раз хочу звернути увагу: справа зареєстрована лише 3 червня, сьогодні 13 червня. Пройшло 10 днів. Дійсно, люди дуже поспішали, щоб забезпечити необхідне процесуальне рішення саме до 14 червня», – сказав він. 14 червня Микола Злочевський має день народження.

У компанії «Бурісма», зі свого боку, заявили, що її власник і керівник Микола Злочевський не причетний до справи з пропозицією хабаря, про яку говорять керівники антикорупційних органів.

Попереднього дня, 12 червня, в САП без подробиць повідомляли, що детективи НАБУ задокументували факт надання «колишнім високопосадовцем попередньої влади» хабаря керівництву антикорупційних органів в особливо великому розмірі, що викликало спекуляції про можливу причетність когось із високопосадовців часів президентства Петра Порошенка. Микола Злочевський, про причетність якого заявляють у НАБУ й САП, теж є високопосадовцем однієї з попередніх влад – за президентства Віктора Януковича він був у 2010–2012 роках міністром охорони довкілля і міністром екології, а в 2012–2014 роках заступником секретаря РНБО.

залишити відгук: