«Команда стріляти була» – Турчинов про оборону українських військових частин у Криму

Ексспікер Верховної Ради України Олександр Турчинов, який після втечі колишнього президента Віктора Януковича з країни виконував обов’язки голови держави, стверджує, що від нього був «наказ стріляти» при захисті українських військових частин під час анексії Криму в 2014 році. Про це він сказав в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Так, на запитання ведучої про те, чи був все-таки його наказ стріляти, Турчинов відповів: «Звичайно! Ще 28-го числа (28 лютого 2014 року – ред.). Це можна підняти, це документально все зафіксовано. Була команда, підписана мною і секретарем РНБО, тоді був Андрій Парубій секретарем, забезпечити оборону військових частин, використовувати зброю при штурмах і нападах на військові частини».

За його словами, деякі українські військові частини тоді готові були використовувати зброю. Саме тому, вважає Турчинов, до них боялися наближатися російські військові.

Він зазначив, що українські військові так і не пішли на застосування зброї через «підлу тактику» росіян.

 

«Вони (російські військові – ред.) вперед пускали цивільне населення … Знаєте, цих екзальтованих бабусь, цих волаючих, проклинаючих … Цих мужиків, так званих, з кримської «самооборони», так званий живий щит, які йшли попереду, а вже спецназівці (російські – ред.) за ними входили на територію частин. Вони там цивільною технікою ламали паркани. Мені повідомляли військові, що не можуть стріляти в цивільне населення. Що сказати – стріляйте в цивільне населення?» – розповів Турчинов.

У лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради АРК, Ради міністрів АРК, а також сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

 

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя пройшов невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

 

залишити відгук: