Україна протестує через заяву угорського чиновника про «громадянську війну» на Донбасі

Україна висловила протест через слова державного секретаря канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Трістана Азбея про «кризу громадянської війни» на Донбасі, повідомило Міністерство закордонних справ України.

3 вересня до МЗС запросили тимчасового повіреного в справах Угорщини в Україні Крістіну Марфі.

«Категорично неприйнятною для України є ситуація, коли високі посадові особи сусідньої держави називають триваючу з 2014 року збройну російську агресію проти України «громадянською війною». Це не лише не відповідає дійсності, а і суперечить офіційній позиції країн-членів ЄС і НАТО, до яких належить також і Угорщина. Санкції ЄС проти РФ запроваджені саме у зв’язку з цією агресією, і подібна підміна понять жодним чином не сприяє її припиненню», – розповіли в МЗС.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За оцінками ООН, станом на 31 грудня 2018 року, унаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей.

залишити відгук: