В українській оборонній сфері залишається високий ризик корупції

korupcia

В українській оборонній сфері залишається високий ризик корупції. Про це свідчать дані дослідження міжнародної антикорупційної мережі Transparency International.

ТІ звернула увагу на зусилля Міноборони щодо підвищення рівня антикорупційної підготовки особового складу і посилення внутрішньої ревізії.

Згідно з дослідженням, Україна потрапила до групи з дуже високим ризиком корупції (за антикорупційним індексом оборони країни діляться за шкалою від А (дуже низький ризик корупції) до F (критичний ризик), Україна потрапила до групи D).

Директор Transparency International з питань оборони Катрін Діксон вважає, що “Україна зараз перебуває в критичній точці”.

“Якщо Міноборони виконає свої антикорупційні зобов’язання, військовослужбовці зможуть краще і активніше захищати український народ”, – вважає Діксон.

За її словами, зволікання реформи “є критичним для стабільності, економічного розвитку і міжнародної довіри донорів”.

“Якщо через корупцію українські солдати не отримують грошей, або повинні купувати оснащення за свої гроші, це руйнує військову ефективність і демотивує народ”, – заявила Діксон.

У ТІ закликають забезпечити “сильний зовнішній контроль” витрат української оборонки.

У дослідженні звернули увагу, що витрати на оборону в Україні різко зросли, а дані про те, на що витрачаються ці гроші, не оприлюднюються. Навіть депутати отримують цю інформацію постфактум.

ТІ попереджає, що спрощені процедури закупівель для Міноборони та різноманітні пільги підвищують ризик корупції.

Експерти також закликають провести незалежний моніторинг Міноборони, з метою ретельної перевірки небюджетних витрат.

Правда України

залишити відгук: