Нинішня девальвація гривні пов’язана з виплатами гарантованих сум вкладникам банків банкротів

гривня

Дилери комерційних банків вважають, що девальвація гривні, яка спостерігається останнім часом, пов’язана з виплатами гарантованих сум вкладникам неплатоспроможних банків.

“Все дуже просто. Попит як на безготівкову, так і на готівкову валюту. Мабуть дають про себе знати виплати Фонду гарантування по неплатоспроможних банках. Як відомо, зараз йдуть виплати відразу по декількох великих банках”, – сказав дилер одного з найбільших банків, що побажав залишитися неназваним.

Також, за його словами, йде попит на безготівкову валюту за зовнішньоекономічними контрактами.

“У країну стало менше заходити валюти, а більшість товарів у нас залишилося імпортними. Хоч невеликими обсягами, але, все ж, імпорт йде”, – підкреслив він.

Дилер великого банку з українським капіталом також підтвердив причину девальвації гривні попитом з боку населення у зв’язку з виплатами гарантованих сум за вкладами в неплатоспроможних банках.

“За Дельті (Дельта Банк) вже виплатили близько 15 млрд гривень. Частина цих грошей залишилася в банках-агентах. Але істотна частка пішла на конвертацію в долари”, – повідомив дилер.

Банкіри допускають, що найближчим часом попит на інвалюту збережеться і гривня буде знецінюватися.

Однак вони не змогли спрогнозувати, до якого рівня буде девальвація.

З початку року курс гривні на міжбанку знизився на 44,99% з 16,07 UAH / USD до 23,30 UAH/USD.

Інвестиційна компанія ICU прогнозує середньозважений курс гривні 22,53 UAH / USD в 2015 році і 30,75 UAH / USD в 2016 році.

Правда України

залишити відгук: