Огляд махінацій сірих автоімпортерів для заниження митних платежів

заниження митних платежів

Одна з проблем українських автолюбителів – тарифні обмеження на імпорт авто, мета яких – “захист вітчизняного виробника”.

Наслідком цих заходів є численні схеми, завдяки яким ділки заробляють гроші.

Ми розкажемо про п’ять схем, щоб усі зрозуміли: акцизи не виконують жодної нормальної ролі, крім підтримки неефективності та нерівності в суспільстві.

1. Зміна модифікації.

Ввозиться автомобіль, наприклад Range Rover, декларується митна вартість, виходячи з базової версії цієї моделі – 60 тис дол.

Відповідно до розшифрування VIN-коду програмним продуктом CARFAX автомобіль Range Rover із заданим номером кузова є версією Range Rover Supercharged.

Це значно дорожча модель з додатковою комплектацією та кращими технічними рішеннями. Митна вартість Range Rover 4,2 Supercharged повинна становити 83,5 тис дол.

Так імпортер зекономив на миті і ПДВ шляхом заниження митної вартості близько 10 тис дол.

2. Зміна року випуску.

Ввозиться автомобіль BMW Z4. У документах зазначено, що автомобіль 2007 року випуску був у користуванні. За VIN-кодом рік виготовлення авто визначити було неможливо, тому рік виготовлення був погоджений. Вже при фактичній перевірці було встановлено справжній рік випуску – 2004-й.

Зиск у тому, що на автомобілі віком понад п’ять років акциз був набагато більший, ніж на ті, що до п’яти років. Імпортер, заявивши неправдиві відомості та підробивши документи, отримував значну економію на акцизі.

3. Зміна країни походження (призначення для використання).

BMW X5 з двигуном 4,8 літра походженням з Європи повинен коштувати 58 тис дол, тоді як такий самий американського збирання – 47 тис дол.

Maserati Quattroporte 4,2, виготовлена для ринку США, вартує 98 тис дол, така сама для Європи – 129 тис дол.

Змінюючи дані про країну походження, імпортер може суттєво занизити митну вартість авто та зекономити на податках.

4. Ввезення авто під виглядом таких, що не були на реєстрації.

За законодавством України, транспортними засобами, що використовувалися, є ті, на які видавалися реєстраційні номери – не транзитні і не разові.

З метою уникнення сплати шаленого акцизу за ввезення автомобіля, що був у використанні, йому надавався вигляд нового – показання одометра змінювалися. Крім того, підроблялися документи про відсутність реєстрації авто за кордоном.

Ця схема ефективно працювала щодо американських автомобілів, оскільки в США реєстрація – взяття на облік – відрізняється від європейської і української зокрема.

Там інформація щодо реєстрації знаходиться в базі даних. Дорожня поліція має до неї доступ, оскільки кожна поліцейська машина обладнана комп’ютером. На прохання власника йому може бути видана довідка на папері, що самокопіюється, заповнена офіцером від руки.

Вказавши у документах, що авто нове – не видавалися номери, можна суттєво зекономити на акцизі. Зиск очевидний: умовно – при об’ємі двигуна 2,2 літра з нового – 3,3 тис євро, з уживаного – 4,4 тис євро акцизу плюс економія на ПДВ.

5. Неіснуючі пошкодження та несправності.

З метою зменшення митної вартості автомобіля застосовувалися хитрощі для зниження його вартості. Наприклад, для авто, що були у використанні, вказувалося пошкодження лакофарбового покриття, пошкодження в результаті ДТП, надмірна шумність двигуна, забруднення салону.

Крім того, масовий наплив іномарок спостерігався після стихійних лих: американських авто – після урагану “Катрина”, європейських – після розливу Рейну.

Для нових авто були характерні “пошкодження” під час транспортування в контейнерах та на автомобілевозах: пошкодження скла, крил, дверей, бамперів.

Звісно, що переважна частина цих пошкоджень існувала лише на папері. Підробивши документи та вступивши у змову з корумпованим митником, можна істотно зекономити на миті і ПДВ шляхом заниження митної вартості.

Правда України

залишити відгук: