У Фонду гарантування вкладів не вистачає грошей для розрахунку з клієнтами збанкрутілих банків

Фонд гарантування вкладів

Активів фонду гарантування вкладів фізосіб недостатньо для виконання багатомільярдних зобов’язань перед клієнтами збанкрутілих п’яти десятків банків. Під загрозою зупинки опинилися розрахунки з вкладниками Дельта Банку. Тому Фонд звернувся до Кабміну за кредитом в 20 млрд грн.

У Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) не вистачає грошей для розрахунку з клієнтами збанкрутілих банків. Тому він звернувся до уряду за додатковим фінансуванням у розмірі 20 млрд грн. Про це сьогодні заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Ми повинні провести серйозну розмову з Фондом з приводу того, як максимально прозоро зробити систему оперування Фондом, як банки ліквідуються, як продається їхнє майно, як оперативно і швидко виплачуються депозити тим людям, які постраждали, у тому числі через зловживання керівництва і власників цих банків», – заявив прем’єр.

У держбюджеті було закладено 20 млрд грн для виплат. Проблеми з грошима у ФГВФО виникли через банкрутство великих банків. «Ці 20 млрд ми взяли ще в березні. Але щоб виконати всі наші зобов’язання, нам потрібно ще 21,5 млрд. Ми вже запросили цю суму у Мінфіну, домовилися отримати її частинами. Очікуємо 10 млрд грн. Незабаром необхідні документи будуть винесені на Кабмін. Але навіть 10 млрд – дуже великі гроші. Тому стурбованість прем’єра зрозуміла, втім, як і наша. Ми теж не в захваті від цих запозичень, але нам необхідно виконувати функції, які на нас покладені », – розповів директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Щоб надати кредит ФГВФО, Кабмін випустив у квітні ОВДП на 20 млрд грн на термін до 20 років під ставку до 12%. Облігації обмінювалися на векселі Фонду. «Транші беремо в міру необхідності: від 500 млн грн до 2,5 млрд грн. І тут всі структури – і Мінфін, і Нацбанк, і Ощадбанк, через який проходять операції викупу векселів, – працюють як годинник, – повідомив глава Фонду. – Від колишніх запозичень до кінця липня у ФГВФО залишалося 2,5 млрд грн».

У які терміни буде отримано фінансування, невідомо. У Міністерстві фінансів не відповіли на запит. Якщо уряд не зможе виділити ці кошти в найближчі дні, вкладникам збанкрутілих банків доведеться довше чекати компенсації їх заощаджень. Костянтин Ворушилін визнав, що графік виплат клієнтам Дельта Банку зривається. «8,4 млрд грн ми вже виплатили, а 8 млрд грн – ще повинні. Планували у вересні виплатити ще мінімум 3 млрд, але якщо процес виділення нам нового кредиту затягнеться, то будемо змушені організовувати виплати вже у жовтні », – говорить директор розпорядник фонду. У цілому цього року ФГВФО вже виплатив вкладникам 32,5 млрд грн, а має повернути ще 14,7 млрд грн.

Теоретично, якщо уряд затягне питання виділення Фонду грошей, у нього є ще кілька джерел фінансування. Згідно закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб», ФГВФО також може залучати кредити у Нацбанку, кредити від небанківських фінансових установ та іноземних інвесторів, благодійні внески, гранти, технічну допомогу, отримувати кошти від продажу активів ліквідованих банків. Зокрема, з початку року надходження до Фонду із неплатоспроможних банків склали 775, 3 млн грн. Також Фонд може залучати гроші з інших джерел, не заборонених державою.

Кошти у Мінфіну є. І мова йде не тільки про рекордне перевиконання плану доходів держбюджету в січні-серпні на 25 млрд грн або рекордних залишках на гривневих рахунках уряду на початку вересня. Буквально 3 вересня міністр фінансів Наталія Яресько та член управлінського комітету німецького держбанку KfW Роланд Зіллер підписали угоду про виділення Україні 200 млн євро кредиту. Цей кредит, гарантований урядом ФРН, піде на підтримку ФГВФО. Кредит надається на 15 років з відсотковою ставкою нижче 2,6% річних. Перші п’ять років становить пільговий період, виплати здійснюються раз на півроку. Кредит надається в тісній співпраці KfW зі Світовим банком, який ще в 2014 році направив Україні на виплату вкладів кредитне фінансування в розмірі $500 млн.

Після того як уряд надасть Фонду запитувану суму, у Фонду не повинно виникнути додаткових проблем з виплатою депозитів, якщо неплатоспроможними більше не будуть визнаватися найбільші або великі банки. У Нацбанку заявляють, що чистка банківського ринку майже завершено: основні великі неплатоспроможні установи вже виведені з ринку. «Банки проходять другі стрес-тести. Очищення ринку продовжується, але воно буде вже не настільки значним», – запевняє голова Нацбанку Валерія Гонтарєва.

Проблема може виникнути, тільки якщо Нацбанк визнає неплатоспроможним який відчуває проблеми з поверненням депозитів банк «Фінанси та Кредит». У такому випадку ФГВФО доведеться повертати його вкладникам близько 10 млрд грн. «Є надія, що Костянтин Жеваго (власник банку« Фінанси та Кредит») до нас не прийде. Він робить зусилля, щоб залишитися на плаву», – відзначає Костянтин Ворушилін.

Правда України

залишити відгук: