Кожен 10-й випускник загальноосвітньої школи України не знає української мови

випускник загальноосвітньої школи України

За підсумками ЗНО-2015 до вишів не потраплять абітурієнти, які не продемонстрували мінімальний рівень знань.

Про це заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

«Ми повернули в українську освіту таке поняття, що іспит, виявляється, можна не здати. Це було чи не найбільшою подією у ЗНО-2015», – сказав він.

За даними УЦОЯО, з 256 тис. 23 абітурієнтів, які здавали обов’язковий для вступу до вузу предмет “Українська мова та література”, не набрали бали і, відповідно, не потраплять до вузів 22 тис. 610 осіб. «Іншими словами, кожен 10-й випускник загальноосвітньої школи України не знає української мови в мінімальному необхідному обсязі”, – зазначив Лікарчук.

У той же час 72 тис. p 241 тис. абітурієнтів, які здавали ЗНО з трьох предметів, один тест не здали. Але у деяких ще є невеликий шанс потрапити до вузу – вони можуть подати два сертифікати і пройти творчий конкурс по одному з предметів. В цілому з тих людей, які здавали ЗНО з трьох і більше предметів, 70% подолали пороговий бал, зазначив директор УЦОЯО.

Нинішнє зовнішнє незалежне оцінювання, за словами Лікарчука, було чи не найскладнішим за останні роки і за змістом, і за кількісними показниками. Проте не було зафіксовано жодного факту витоку інформації або корупційних дій. Підвищився і рівень організації – жодної роботи не було загублено, всі розпізнані й перевірені, кожен абітурієнт отримав свій результат.

Цього року вперше були введені два рівня складності ЗНО з української мови та літератури і математики. Як зазначив Лікарчук, тести поглибленого рівня здавали добре підготовлені та мотивовані абітурієнти, і це підтверджується їх результатами. Лише 2,6% учасників не змогли здати поглиблений тест з української мови та літератури, і 7,6% – з математики. Такий досвід дворівневого тестування в Центрі вважають вдалим і пропонують використовувати й надалі.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти, у 2015 році вдалося оцінити справжній рівень знань випускників з української мови та літератури завдяки з’єднанню державної підсумкової атестації та ЗНО. І з 2016 року така ж схема оцінювання знань буде застосована для здачі іноземної мови та історії або математики.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: