Порошенко остаточно втратив довіру громадянського суспільства

Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко наклав вето на зміни до законодавства, які передбачають запровадження інституту громадського обвинувачення щодо корупційних злочинів. Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

У зауваженнях президента вказується, що «на будь-яку фізичну чи юридичну особу як на громадського обвинувача фактично покладаються повноваження прокурора щодо підтримання обвинувачення в суді поряд із прокурором, це є неприйнятним».

Президент також зазначає, що пропонований законом підхід щодо збирання та оцінки доказів у кримінальному провадженні суперечить низці конституційних гарантій прав і свобод людини.

Президент пропонує відхилити законопроект і вважає за необхідне «зосередити зусилля державних органів та інститутів громадянського суспільства на забезпеченні ефективної та дієвої реалізації існуючих законодавчих норм щодо протидії і боротьби з корупцією та участі громадськості у цьому процесі».

У травні Верховна Рада ухвалила закон, який у кримінальному процесуальному законодавстві запроваджував інститут громадського обвинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Відповідно до закону, громадським обвинувачем є будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілою від кримінального правопорушення або якій стало відомо про його вчинення щодо інших осіб та яка подала слідчому, прокуророві заяву, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення та заяву про проведення кримінального провадження у формі громадського обвинувачення.

Цей закон надає громадському обвинувачеві право використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, при цьому отримані в такий спосіб докази за будь-яких умов повинні визнаватися допустимими.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: