Реальних ознак оздоровлення економіки, відчутних для бізнесу і населення, поки не видно

Економіка відновлюється поки тільки на папері

Економіка відновлюється поки тільки на папері. Економіка відлежалася на дні і починає спливати? Скоріше ні, ніж так.

Позитивних новин про перші ознаки відновлення економіки все більше. Минулого тижня Держстат поліпшив дані щодо падіння реального ВВП у першому кварталі. Виявилося, економіка скоротилася не так на 17,6%, а на 17,2%. Міністерство фінансів третій місяць поспіль хвалиться перевиконанням плану по доходах держбюджету. А Національний банк ставить собі в заслугу стабільність курсу гривні, який вже кілька місяців коливається в коридорі 21-23 грн./дол.

Але більшість подібних покращень – поки всього лише ілюзія. Падіння ВВП у другому кварталі буде таким же глибоким, як і в першому, – вважає головний економіст ІК Олена Бєлан. У «плюс» економіка вийде, за найоптимістичнішими прогнозами, тільки в наступному році (навіть квартал до кварталу минулого року). Держбюджет наповнили девальвація та інфляція, що роздула податкові надходження. А стабільності гривні Нацбанк домігся здебільшого адміністративними обмеженнями і ручним управлінням на міжбанківському ринку.

Ручні заходи на кшталт контролю над рухом капіталу стримують внутрішній попит на готівкову валюту. За підрахунками керівника аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, за підсумками року він складе всього $0,5 млрд замість очікуваних $4 млрд, але згодом повернеться до $3-4 млрд. Після скасування обмежень гривня знову знеціниться. Економіст очікує курс 25 грн/дол на кінець поточного року і 32 грн/дол на кінець 2016-го.

Реальних ознак оздоровлення економіки, відчутних для бізнесу і населення, поки не видно. І в НБУ, і в експертних колах очікують, що подібні ознаки економіка зможе продемонструвати лише в другому півріччі. І то за умови, що ситуація на Сході суттєво не погіршиться. Hubs відібрав індикатори, до яких варто придивлятися в пошуках обгрунтованого приводу для оптимізму.

Основна ознака, що економіка пішла на поправку, – поява нових підприємств. Статистику про реєстрацію нових підприємств Держстат оновлює рідко, але натомість можна поглянути на вливання нового капіталу в існуючий бізнес. За підсумками опитування, проведеного Нацбанком у першому кварталі, тільки одна з дев’яти компаній вважає своє фінансово-економічний стан хорошим. Рік тому так вважала кожна сьома компанія, два роки тому – і зовсім кожна п’ята. Збільшувати протягом наступних 12 місяців інвестиції в будівельні роботи зараз планують лише 12% компаній, в машини та обладнання – 17%. У добрі часи, наприклад, в докризовому 2007-му вкладати капітал і в той, і в інший хотіли 40% підприємств.

Про те, що передчасно говорити про реанімацію економіки, свідчить і повний штиль на ринку M&A. За (без двох тижнів) перше півріччя відбулося всього 59 угод за участю українських активів на загальну суму $503 млн, – підрахували в консалтинговій компанії Dealogic. У тому числі – 56 угод на $462 млн, в яких купувалися-продавалися українські активи. В основному ця сума набігла від продажу ліцензій 3G – $313 млн.

Не дивно, що і уряд, і незалежні експерти пов’язують надії на відновлення припливу іноземних інвестицій саме з продажем держвласності. «Ми очікуємо, що влада буде змушена приватизувати сектори або компанії, залучаючи прямі іноземні інвестиції для одержання іноземного капіталу. Як наслідок, ми прогнозуємо значне відновлення прямих іноземних інвестицій до $3 млрд (їх чистий приплив за чотири місяці – $0,5 млрд, – Hubs) », – вважає Вальчишен. Правда, для цього новому голові Фонду держмайна Ігорю Білоусу потрібно поквапитися.

Не радують і споживчі ринки. «Оскільки реальні доходи домогосподарств значно знизилися, перші ознаки економічного відновлення повинні викликати поступове підвищення зарплат», – вважає Вальчишен. Поки про це немає й мови. За даними кадрового порталу, торік 14% роботодавців знизили зарплати, 17% зроблять це в поточному році. У кожній п’ятій компанії переглядають систему мотивації і впроваджують гнучку систему оплати праці. Більше того, роботодавці все ще продовжують скорочення персоналу.

Статистика по зареєстрованому безробіттю не цілком показова, зате багато про що говорять опитування підприємств. У березні 27% компаній, опитаних НБУ, планували скоротити штат протягом наступних дванадцяти місяців. Про готовність наймати нових працівників заявило всього 9% опитаних. Востаннє таке було в розпал кризи в 2009 році, коли економіка була на спаді. Другий квартал ще не підійшов до кінця, тому більш свіжі дані Нацбанк поки не опублікував. Але альтернативні опитування показують, що настрій бізнесу не змінився. HeadHunter Україна повідомляє про намір 33% роботодавців позбутися «зайвих» співробітників в поточному році.

В таких умовах населення зовсім має наміру вдаватися до шопінгу. Оборот роздрібної торгівлі обвалився на чверть за січень-травень, незважаючи на зростання цін. Саме слабкий споживчий попит прискорив падіння економіки в першому кварталі. Він же буде гальмувати її в другому півріччі. Аналітики інвестиційної компанії SP очікують, що споживання домогосподарств, що знизилося на 9,6% в 2014-му, обвалиться ще на 15-18% в поточному році. Говорити про те, що економіка пішла на поправку, можна буде тільки зі зростанням споживання.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: