З початку 2015 року НБУ надрукував понад 30 млрд гривень

інфляція

З початку року НБУ випустив понад 30 млрд гривень. Звинувачувати Нацбанк поки ні в чому.

НБУ, як і Міжнародний валютний фонд, орієнтується на монетарну базу. Вони домовилися, що в 2015 році її приріст не повинен перевищити 27% або 91 млрд гривень. І НБУ цей норматив навіть перевиконує. За останніми доступними даними, за чотири місяці монетарна база навіть зменшилася на 2,8 млрд гривень. Але цей показник не відображає повною мірою реальну ситуацію.

Ми, виходячи із змін портфеля ОВДП Нацбанку, підрахував, що за п’ять місяців обсяг чистого емісії досяг вже 30,2 млрд гривень. У січні-лютому регулятор друкував у середньому 10,2 млрд гривень в місяць. Навесні приплив нової гривні скоротився. У березні – 4,8 млрд гривень, а в квітні НБУ навіть «зв’язав» 3 млрд гривень, продавши держоблігацій на цю суму. Але в травні обсяг чистого емісії знову показав зростання, досягнувши 7,9 млрд гривень.

Поки це безпечно. По-перше, обсяги некритичні. Торік портфель ОВДП Нацбанку виріс на 171 млрд гривень (у середньому – 14,2 млрд гривень в місяць). По-друге, змінилися кінцеві одержувачі гривні. Торік НБУ друкував гривню для підтримки НАК «Нафтогаз», Пенсійного фонду, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і бюджетних потреб. Частина ОВДП НБУ отримував в обмін на рефінансування. Левова частка свіжої гривні йшла прямо від НАК (або «в обхід», через населення, що скуповувало валюту, на міжбанківський ринок, який тоді був ще не обмежений). І це викликало знецінення національної валюти.

Цього року все інакше. Кабмін набагато менше користується фінансовою підтримкою Нацбанку. «Навіть коли уряд отримує чистий приплив гривні від НБУ, гроші можуть піти до держбюджету або залишитися на рахунку Держказначейства, так і не потрапивши в економіку», – відзначає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Торік бюджет був дефіцитним, тому уряд обирав і активно поглинав емітовану гривню. Але в поточному році у нього немає такої потреби. У зведеному бюджеті за січень-квітень навіть з’явився профіцит у 18,5 млрд гривень. Завдяки цьому до кінця травня на єдиному казначейському рахунку накопичилися рекордні 27,5 млрд гривень. З початку року Міністерство фінансів залучило до держскарбниці лише 10 млрд гривень через розміщення ОВДП з початку року. Гроші пішли на погашення та обслуговування старих внутрішніх боргів. Крім того, в квітні Мінфін випустив ОВДП на 3,2 млрд гривень для докапіталізації Укргазбанку і на 1,5 млрд – для надання кредиту ФГВФО.

Основний одержувач емітованої гривні – «Нафтогаз». Уряд двічі розміщував поза ринком ОВДП для збільшення статутного капіталу держкомпанії – в лютому і квітні – на загальну суму 26,1 млрд гривень. Останній випуск (8,9 млрд гривень) здебільшого ще навіть не надійшли в економіку. «Швидше за все, НАК використовує ці гроші для покупки валюти на міжбанку або безпосередньо із золотовалютних резервів НБУ, – вважає старший економіст Дмитро Боярчук. – Суттєво на курс це не вплине». Держкомпанія за квітень-травень придбала прямо в НБУ поки тільки $240 млн.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: