Хочете отримати роботу у великій міжнародній компанії, – прочитайте

робота

Почнемо з того, що найвірніший спосіб почати кар’єру в міжнародній компанії для молодого фахівця – влаштуватися на стажування. Відповідні програми є у більшості мультинаціональних корпорацій. “Такий старт допоможе отримати” правильний “перший досвід, зрозуміти специфіку роботи великих міжнародних компаній і стати більш затребуваним в майбутньому”, – вважає Дмитро Шкурко, провідний консультант з рекрутингу. Роботодавець оцінює молодих фахівців не з точки зору професійного досвіду (який нерідко відсутній), а з точки зору готовності до навчання, прагнення до професійного розвитку, а також мотивації на роботу саме у цього конкретного роботодавця.

Для того що відбулося фахівця найвірніший спосіб потрапити на роботу в хорошу міжнародну компанію – бути помітним і успішним у своїй галузі, впевнені опитані нами експерти. Слід пам’ятати, що левова частка міжнародних компаній співпрацює з рекрутинговими агентствами, чиї рекрутери постійно моніторять ринок, виявляючи “зірок” – співробітників, здатних підсилити команду компанії-клієнта. Таких співробітників не так багато, і вони, як правило, не відчувають браку уваги з боку роботодавців навіть у період, коли ринок праці переживає важкі часи.

Але як для початківців фахівців, так і для професіоналів у своїй сфері дуже велике значення має співбесіда з майбутнім роботодавцем. До чого потрібно бути готовим для успішного проходження співбесіди в міжнародній компанії?

По-перше, щоб себе вдало “продати”, до будь-якої співбесіди обов’язково потрібно готуватися заздалегідь. Непідготовленість, за словами Ірини Гонтарь, експерта по системах управління персоналом, є основною помилкою здобувачів. І мова йде не про повторення складних фінансових моделей або методології розрахунку основних показників здоров’я бренду (хоча функціональні знання і навички – це, безумовно, важливо). “Ключовою є загальна підготовка до інтерв’ю – вивчення інформації про компанію та її позиції на ринку, основних продуктах і їх позиціонування, інформацію про бажану посади і т.і.” – зазначає Гонтар. Здобувач повинен чітко для себе відповісти на питання – чому він хоче працювати саме в цій компанії. HR-менеджери люблять ставити це питання в ході співбесіди, тому краще продумати відповідь заздалегідь.

Необхідно також заздалегідь підготувати питання, які здобувач хотів би задати представнику компанії. Наявність таких питань буде говорити про зацікавленість кандидата в даній компанії і вакансії. Питання повинні стосуватися професійних аспектів, питань про компенсацію рекомендується уникати. Можна запитати, що очікує компанія від нового співробітника? У зв’язку з чим з’явилася вакансія? Які цілі і завдання ставляться новим співробітником на період випробувального терміну?

По-друге, зовнішній вигляд. Співбесіда – це ділова зустріч, зовнішній вигляд вкрай важливий, адже справити перше враження можна тільки один раз. Головні рекомендації – мінімум макіяжу, нейтральний манікюр, чисте укладене волосся, ніяких яскравих або великих прикрас, акуратний неяскравий одяг (ближче до ділового стилю). “Не забудьте поставити телефон у беззвучний режим, щоб він не відволікав вас і вашого інтерв’юера від бесіди. Ні в якому разі не відповідайте на телефонні дзвінки під час інтерв’ю і намагайтеся виділити 1-1,5 години часу для бесіди. Якщо ви будете поспішати і нервувати, це справить найсприятливіше враження про вас “, – зазначає Катерина Власова, старший консультант кадрового холдингу в Україні.

По-третє, опис професійного досвіду. Рекрутери рекомендують заздалегідь продумати, про що здобувач буде говорити в контексті досвіду роботи. Важливо зробити акцент на найбільших досягненнях. Інформація повинна бути максимально конкретна, бажано в цифрах. Важливо також вказати, як оцінювалася робота здобувача і що було показником ефективності.

“Дуже важливо подумати про свої сильні сторони і області для розвитку, причому на конкретних прикладах. Відсутність прикладів, що підтверджують слова здобувача, – груба помилка. Адже якщо кандидат як сильну сторону заявляє лідерські здібності, хочеться почути про успішні командних проектах, організації важливих подій і залученні людей в роботу“, – каже Гонтар.

За словами Власової, слід розуміти різницю між частим “прикрашанням” будь-яких фактів професійного життя і свідомо неправдивою інформацією. “Досвідчений рекрутер без особливих зусиль зможе вивести автора “на чисту воду”. Для цього досить задати кілька прямих запитань про прямі обов’язки здобувача, його проекти або результати. Саме деталі відіграють найважливішу роль.“Слабка ланка” неправди на співбесіді – відповіді на уточнюючі , нестандартні питання, про які ніхто не напише у відкритих джерелах “, – вважає рекрутер.

По-четверте, особисті якості. “Здобувач повинен чітко відповісти собі на питання:” Яку користь я можу принести компанії? Як мої особистісні якості, професійні навички та досвід допоможуть вивести процеси на новий рівень і досягти видатних результатів?“- зазначає Ірина Гонтар.

За словами Дмитра Шкурка, для міжнародних компаній дуже важливо, щоб потенційний співробітник демонстрував набір ключових компетенцій і якостей, а саме лідерство, динамічність, відповідальність, клієнтоорієнтованість. “Але здобувач повинен ними дійсно володіти, щоб органічно і природно виглядати на співбесіді. Інакше якщо здобувачі починають моделювати, придумувати про себе – досвідчений HR, рекрутер або керівник дуже легко розкриє таку маніпуляцію”, – говорить Шкурко.

Претендентові також слід бути готовим до питань особистого характеру. “Розкажіть про себе, про ваші життєві цінності, плани та пріоритети. Тут важливо бути відкритим, але розуміти, що ви не на прийомі у психолога, і не піддаватися на провокації”, – резонно додає Олена Грищук, директор HR-агентства.

Найбільш типова помилка, на думку рекрутерів, це зневага так званими soft skills. Яким би не був експертом у своїй галузі здобувач, будь-яка робота передбачає взаємодію з людьми, певну командну роботу і субординацію. “Нехтування або заперечення цього дуже часто обертається відмовою. Будь-які недоречні фамільярності, панібратство, перехід на особистості можуть потопити навіть найбільшого професіонала”, – вважає Дмитро Шкурко.

Також потрібно продумати, що відповідати на питання, пов’язані з особистими інтересами і хобі. “Якщо ваше хобі – кінематограф, будьте готові говорити про ранню творчість Стенлі Кубрика, а не про те, що зараз йде в кіно”, – резонно додає Ірина Гонтар.

По-п’яте, мотивація. Навіть якщо у претендента відсутній необхідний досвід або він працював в іншій сфері, це ще не привід відмовлятися від компаній, які цікавлять, або вакансій. Наполегливість, вміння розкрити свої сильні сторони, конструктивна мотивація і позитивне мислення іноді здатні замінити багато чого.

HR-фахівці досить часто задають питання, ким кандидат бачить себе через 5-10 років у компанії. Потрібно бути готовим до цього питання.

Для багатьох кандидатів болючим є питання щодо причин пошуку нового місця роботи або звільнення з попереднього.

“Якщо вас звільнили з попереднього місця роботи – так і скажіть HR-менеджеру і поясніть справжню причину. Звільняють багатьох людей з абсолютно різних причин. Якщо причина непорядна, розкажіть про уроки та висновки, які ви зробили зі сформованої ситуації. Відкрита позиція і готовність вчитися на власних помилках – це плюс”, – вважає Катерина Власова.

І на закінчення – практична порада: уникає фраз “якщо чесно”, “по правді кажучи”, “прямо скажемо”. Це цілком може означати, що здобувач говорить неправду, оскільки використання подібних фраз підсвідомо викликано прагненням зробити так, щоб йому повірили.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: