Про відкликання томосу йтися не може – радник Порошенка

Томос про автокефалію Православної церкви України не може бути відкликаний Вселенським патріархом, якщо сама ПЦУ не буде наполягати на внесенні змін до документа. Про це Радіо Свобода заявив 15 травня радник президента України Петра Порошенка, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

«І в томосі, і в статуті церкви є положення про те, що все, що відбувається в незалежній українській церкві, має відбуватися відповідно до томосу і до статуту. Якщо не буде порушено умов томосу, якщо церква не буде переглядати його і не буде вносити щодо положень томосу зміни, то ні про яке відкликання йтися не може», – наголосив фахівець.

Павленко також наголосив, що «президент Порошенко і держава не втручаються у внутрішні церковні відносини». Так радник президента прокоментував слова почесного патріарха ПЦУ Філарета, який заявив Радіо Свобода, що «Порошенко відступив від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату».

«15 грудня (перед проведення Об’єднавчого собору, результатом якого стало створення ПЦУ – ред.) було ліквідовано Київський патріархат як релігійне об’єднання, тобто об’єднання різних релігійних організацій, які складають Київський патріархат. Рішення про це було ухвалене Помісним собором Київського патріархату, і Міністерство культури в січні вже цього року, після отримання томосу завершило всі необхідні процедури, встановивши, що ані фактично, ані юридично Київський патріархат як церква не існує», – вказав Ростислав Павленко.

Міністерство культури України також заявило 10 травня, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування, коли увійшла до Православної церкви України.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет наполягає, що «УПЦ Київського патріархату залишається зареєстрованою в державних органах».

15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся об’єднавчий собор, на якому представники трьох фактично наявних на той час в Україні православних церковних організацій створили єдину канонічну православну церковну організацію в Україні, помісну Православну церкву України (ПЦУ). Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП. Цей собор не був, як стверджував Філарет, «собором Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату», такої митрополії не існувало.

Раніше того ж дня УПЦ КП і УАПЦ провели свої помісні собори, на яких ухвалили рішення про припинення діяльності цих церковних організацій у зв’язку з утворенням єдиної автокефальної Православної церкви України. Зокрема, під рішенням помісного собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року про ліквідацію цієї церкви стоїть і підпис Філарета, на той час патріарха Київського і всієї Руси-України УПЦ КП.

6 січня у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив главі новоствореної помісної Православної церкви України митрополитові Епіфанію томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія. 

9 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Філарет, який у Православній церкві України отримав почесне звання «почесного патріарха», вже заявляв, що Українська православна церква – Київський патріархат іще існує. Він також допустив відділення від ПЦУ «Київського патріархату» і заявляв, що уповноважений скликати церковний собор для цього.

Міністерство культури відтак підтвердило тоді, що УПЦ КП припинила існування – це було остаточно оформлено наказом Мінкульту від 30 січня 2019 року про реєстрацію Київської митрополії ПЦУ і про припинення реєстрації УПЦ КП.

14 травня Епіфаній заявив, що розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Він зазначив, що ПЦУ «шанує святійшого патріарха Філарета, але не підтримує думок, які він висловив останніми днями».

залишити відгук: