Порошенко відповів, хто платив за аналізи VADA

Президент України і кандидат на цю посаду Петро Порошенко заявив, що не знає, хто оплачував проведення аналізів, матеріал для яких у нього брали фахівці Добровільної антидопінгової асоціації (VADA).

«Хто хотів почути, скільки це коштує і скільки за це платять, – я про це не знаю і це точно не я», – сказав Порошенко на НСК «Олімпійський» 10 квітня, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Президент України Петро Порошенко вдруге за останній тиждень на НСК «Олімпійський» у Києві здав аналізи, цього разу представникам незалежної Добровільної антидопінгової асоціації (VADA).

Раніше колишній український боксер Володимир Кличко закликав кандидатів на посаду президента України Петра Порошенка і Володимира Зеленського 10 квітня між 15 та 18 годиною прибути на НСК «Олімпійський» і здати аналізи представникам VADA.

У штабі кандидата у президенти України Володимира Зеленського заявили, що він не буде здавати аналізи представникам VADA, організації, яка перевіряє на допінг професійних боксерів і бійців мішаних єдиноборств.

Суперник Петра Порошенка на повторному голосуванні 21 квітня, комік і керівник студії «Квартал 95» Володимир Зеленський 3 квітня висунув вимогу медичної експертизи обох кандидатів як передумову дебатів між ними, щоб «довести народові, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів».

Порошенко погодився на заклик Зеленського провести такі дебати в Національному спортивному комплексі «Олімпійський» у Києві і заявив, що чекає Зеленського для такого аналізу в медпункті НСК «Олімпійський» вранці 5 квітня. У штабі Зеленського у відповідь заявили, що не довіряють державній лабораторії, і закликали Порошенка звернутися до «незалежної лабораторії».

Врешті вранці 5 квітня обидва кандидати здали аналізи в різних місцях: Порошенко на «Олімпійському», Зеленський у приватній лабораторії.

За лічені години було оголошено про перші попередні результати аналізів – відсутність психоактивних речовин у пробах обох кандидатів, і Порошенка, і Зеленського. Але фахівці звернули увагу, що для повноцінного аналізу необхідні принаймні дні чи й тижні, але не години.

У штабі Порошенка і серед його прихильників висловили сумніви в незаангажованості і професійності лабораторії, яку відвідав Зеленський: у її документах виявили значну кількість помилок і невідповідностей, а керівникові лабораторії пригадали політичні симпатії до Зеленського, висловлювані ним і в українських засобах інформації, і на державному телебаченні Росії.

Чинне законодавство не зобов’язує кандидатів на посаду президента надавати медичні довідки.

залишити відгук: