У Києві представили звіт про нав’язування російського громадянства в Криму

У Києві 22 березня представили аналітичний звіт «Права людини в контексті нав’язування громадянства в Криму», підготовлений фахівцями Правової ініціативи відкритого суспільства. Про це повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Як заявив виконавчий директор представництва Фонду «Відродження» в Україні Олександр Сушко, документ має прикладне значення і «стане основою доказу порушень окупаційної влади в Криму».

Автори доповіді констатують, що практика нав’язування російського громадянства в Криму порушує права людини і породжує наслідки, які обмежують свободу на пересування.

На думку старшого радника з правових питань у сфері рівності й громадянства Правової ініціативи відкритого суспільства (Нью-Йорк, США) Лори Бінгем, яка відкривала дискусію, в міжнародному законодавстві про права людини відсутні норми, які б однозначно встановлювали межі для сфери діяльності держави як інституту права в питанні визнання етнічних груп.

За її словами, з використанням цієї колізії міжнародне співтовариство стикається в Криму, де найбільш вразливими є кримські татари.

Згідно з українським законодавством, жителів анексованого Росією Криму не вважають людьми з іноземним громадянством. Видані в Криму російські паспорти не визнаються офіційним документом в Україні і в низці країн світу.

Підконтрольні Кремлю суди Криму виносять рішення про депортацію з анексованого півострова громадян України через відсутність паспорта Росії, повідомляли правозахисники.

6 жовтня 2018 року голова Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв’ю «UA: Харків» заявив, що «всі випадки отримання російського громадянства повинні відповідно розслідуватися» українськими спецслужбами. Крім того, міністр повідомив, що категорично проти «будь-яких ідей і думок» про легалізацію подвійного громадянства з Росією.

У Криму з березня 2014 року було анульовано близько 4 тисяч російських паспортів, повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини в Росії Тетяна Москалькова.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

залишити відгук: