Представник ОБСЄ зміг побачитися з ув’язненим в ОРДО Асєєвим

Координатор гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи, посол ОБСЄ Тоні Фріш зміг зустрітися і поспілкуватися сам-на-сам із журналістом Станіславом Асєєвим, ув’язненим у непідконтрольному українському уряду Донецьку. Про це він заявив 13 вересня в Києві, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Під час відвідин ОРДО й ОРЛО Фріш зміг відвідати місця неволі й віч-на-віч поговорити з в’язнями, серед яких як українські військові, так і цивільні, яких утримують на тій територій. Серед них і журналіст проекту Радіо Свобода Радіо «Донбас.Реалії» Асєєв.

«Ми поговорили з паном Асєєвим. Це було конфіденційна бесіда, досить тривала і досить відверта», – заявив координатор ОБСЄ.

Однак Фріш відмовився відповідати на питання щодо Асєєва чи інших ув’язнених, з якими він спілкувався, а також назвати інші прізвища. За його словами, це зумовлено питанням безпеки цих людей.

Координатор гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи, посол ОБСЄ Тоні Фріш відвідував лінію зіткнення на Донбасі й окуповані території 6-12 вересня. На території ОРДЛО він зустрівся з утримуваними особами і подивиться на те, в яких умовах їх утримують.

Представник гуманітарної групи на переговорах у Мінську, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко напередодні заявила, що бойовики допустили координатора від ОБСЄ менше ніж до половини українських військових, утримуваних у в’язницях на окупованій території Донбасу, з наданого українською стороною списку.

Український журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв (відомий під псевдонімом Станіслав Васін) перебуває в ув’язненні підконтрольного Росії угруповання «ДНР», за різними даними, з травня або червня 2017 року за звинуваченням у шпигунстві на користь України.

На початку липня 2018 року Асєєв, за інформацією, яку отримав його колишній однокурсник, народний депутат Єгор Фірсов, оголосив голодування.

залишити відгук: