Сенцов не буде просити Путіна про помилування – адвокат

Стан Олега Сенцова, українського режисера, засудженого в Росії, стабільний, хоча співробітники російської колонії стурбовані його здоров’ям і намагаються «переломити», аби той припинив голодування. Про це в коментарі «Громадському» повідомив адвокат Дмитро Дінзе, який відвідав Сенцова 7 вересня.

Сенцов станом на 9 вересня голодує 119-й день.

«Більше за все через здоров’я Сенцова стурбована колонія, адже там вважають, що він підходить до тієї ситуації, коли вже будуть незворотні зміни. Його намагаються переломити, аби він припинив голодування. Ставлять на те, що нібито політичні доводи вже вичерпані і нікому вже нецікаво, що він голодує, тому це ніби безглуздо», – сказав адвокат.

Дінзе наголосив, що це не можна назвати тиском, однак це схоже на монотонні вмовляння, які відбуваються щодня.

Утім, Сенцов не збирається припиняти голодування, каже Дінзе, йому, як і раніше, ставлять крапельниці, також він вживає поживну суміш.

Адвокат додав, що Олег виглядає так само, як і на останніх фото в колонії, які раніше Росія надіслала Україні.

Читайте також: Фото Сенцова, надані Росією, поставили під сумнів, на Заході вимагають його звільнення

Також він розповів, що Олег Сенцов все ще сподівається на своє звільнення, однак надії все менше. 

Дінзе розповів Сенцову про те, що Кремль вимагає від нього особистого прохання про помилування, що лише так це питання почнуть розглядати, Олег заявив, що просити про це Путіна не буде, пише «Громадське».

Видання додає, що адвокат з Сенцовим домовилися знову зустрітися наприкінці вересня-початку жовтня.

Читайте також: Я робитиму все, щоб Нобелівська премія миру потрапила в руки Сенцова – Валенса

Олег Сенцов був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Читайте також: Російський омбудсмен заявляє про відсутність дефіциту маси тіла Сенцова – Денісова

Раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини з посиланням на адвоката Дмитра Дінзе повідомляла, що у Сенцова триває третя затяжна криза, але він не має наміру зупиняти голодування.

«Він п’є мінімальну кількість медичної суміші і воду, щоб не непритомніти й контролювати дії, які з ним відбуваються. Його вага вже знизилася до 70 кілограмів», – зазначила омбудсмен.

Наприкінці липня Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування й прийняти будь-яке лікування, яке покращить його стан. Водночас суд вимагає від Росії невідкладно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі.

З вимогою негайно звільнити Сенцова в останні місяці виступили численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер, згідно з американським законодавством, документ буде направлений на розгляд профільного відомства.

залишити відгук: