Кримського татарина російські силовики не випускали з Криму на материк 18 годин – Чубаров

Кримського татарина Сервера Девлетшаєва, який прямував на материкову Україну, майже добу утримували силовики Федеральної служби безпеки Росії після затримання на контрольно-пропускному пункті. Як повідомив у Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, затриманого вже відпустили.

«Як щойно повідомили з Криму, Сервер Девлетшаєв після 18 годинного затримання ФСБ-шниками вийшов на зв’язок і повідомив, що його відпустили. Будемо чекати підтвердження від членів його сім’ї», — написав Чубаров.

Інформацію про те, що Девлетшаєва відпустили, підтвердили також у громадському об’єднанні «Кримська солідарність».

Раніше Чубаров повідомив, що спецслужби Росії 25 серпня затримали на адмінкордоні з Кримом Сервера Девлетшаєва, коли він разом з дружиною і трьома дітьми повертався з анексованого Росією півострова на материкову частину України після відвідин батьків та родичів з нагоди мусульманського свята Курбан-байрам.

«Після перегляду російськими прикордонниками особистих документів, ФСБ-шники забрали главу сім’ї Сервера, а його дружині Ділярі сказали, що вона з дітьми може виїхати з Криму. На її запитання, як вона може поїхати без чоловіка, їй пояснили, що він «побуде» у них як мінімум до обіду», – написав Чубаров.

«Прибулим на КПП «Каланчак» батькам Сервера Девлетшаєва російські окупанти не говорять, де перебуває їхній син», – зазначав Чубаров.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

У вересні 2017 року Управління ООН із прав людини заявило, що ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася після анексії. В організації задокументували, зокрема, «свавільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження й катування».

залишити відгук: