Суддя, який закрив справу Кернеса, поскаржився на тиск з боку Генпрокуратури і НАЗК – ВРП

Суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов, який виніс ухвалу про закриття кримінального провадження щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців Віталія Блінникова і Євгена Сміцького, звернувся до Вищої ради правосуддя (ВРП) із заявою про тиск з боку Генеральної прокуратури України, текст заяви розміщено на сайті ВРП.

Антонов нагадав, що у ГПУ публічно назвали цю ухвалу незаконною ще до відповідного рішення суду. «Цим цілеспрямовано здійснено тиск і дискредитацію особисто мене як судді особисто, і всієї судової гілки влади в очах суспільства», – заявив суддя.

Він також зазначив, що цього дня Нацагентство з питань запобігання корупції заявило про повну перевірку його електронних декларацій за 2015, 2016 та 2017 роки.

«Такі дії я пов’язую з прийнятим мною рішенням у справі за обвинуваченням мера Харкова і розцінюю як розправу за постановлене рішення», – написав у заяві Андрій Антонов.

Він попросив ВСП «вжити заходів щодо забезпечення незалежності судів і авторитету правосуддя».

«Українська правда» 17 серпня повідомляла з посиланням на прес-секретаря Вищої ради правосуддя Оксану Лисенко, що Андрій Антонов подав заяву про відставку.

«Антонов подав до Вищої ради правосуддя заяву про відставку з посади судді Київського районного суду міста Полтави, мотивуючи своє звільнення тиском на нього», – сказала вона.

Читайте також: Пошесть захопила Генпрокуратуру – експерти про закриту справу Кернеса

Київський райсуд Полтави 10 серпня закрив справу проти Кернеса і його охоронців, яких звинувачували у викраденні, побитті і загрозі вбивством двом учасникам Євромайдану, мотивувавши це тим, що прокурори систематично не з’являлися на дебати у справі.

Після рішення суду про закриття справи Генеральна прокуратура повідомила про намір відкрити кримінальної провадження щодо судді Київського райсуду Полтави Андрія Антонова, який ухвалив це рішення.

Заступник генпрокурора Анжела Стижевська назвала таку мотивацію судді «абсолютною нісенітницею».

Згодом Рада суддів України, яка у зв’язку зі справою зібралася на позачергове засідання, наголосила, що вважає неприпустимими заяви посадових осіб про притягнення до кримінальної відповідальності судді за ухвалення судового рішення.

залишити відгук: