МЗС України розчароване скасуванням візиту президента Румунії через закон про освіту

В українському МЗС України розчаровані рішенням президента Румунії Клауса Йоханніса скасувати візит до України через новий закону про освіту.

Речниця МЗС України підтвердила у коментарі агенції AFP, що візит Йоханніса, планований на жовтень, скасований.

«Ми розчаровані, що румунська сторона не хоче вести діалог на найвищому рівні», – зазначила вона.

21 вересня президент Румунії Клаус Йоханніс заявив про скасування візиту до України через ухвалений Верховною Радою закон про освіту.  

За словами Клауса Йоханніса, в кулуарах Генеральної асамблеї ООН він зустрівся з президентом України Петром Порошенком і заявив йому про скасування свого візиту до України, що планувався на жовтень, доки, за його словами, «не відбудеться поступу» щодо українського закону про освіту – такого, якого хоче Бухарест.

Попереднього дня, в середу, парламент Румунії офіційно засудив новий закон про освіту в Україні, який, як вважають у Бухаресті, обмежує використання мов національних меншин у школах, включно з румунською. Обидві палати законодавчого органу Румунії на спільному засіданні в середу одностайно проголосували за заяву з проханням до президента України не підписувати закон і з пропозицією створити парламентську делегацію для поїздки до Києва для обговорення ситуації, що виникла.

Як стверджується в заяві румунського парламенту, в Україні живе близько 400 тисяч румунів.

За даними перепису населення України, румунами визнали себе 151 тисяча мешканців держави, ще майже 259 тисяч назвали себе молдованами.

Новий український закон, який іще має бути підписаний президентом Петром Порошенком, також критикували інші сусідні з Україною країни, найгостріше Угорщина, – а також президент Молдови Ігор Додон, який висловлював жаль із приводу обмеження, за його словами, прав «румунів і молдован, які живуть в Україні».

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який започатковує реформу освіти в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова, українська. Новий закон, а саме його розділ про мову освіти – державну, – викликав критику через побоювання в обмеженні мов національних меншин.

Влада України відкинула звинувачення у витісненні мов меншин з освітнього процесу. У МОН, серед іншого, заявили, що перехід школярів із рідної мови навчання на українську буде не одномоментним, а поступовим.

залишити відгук: