В Одесі муніципальна охорона не дала активістам встановити намети біля мерії

Ситуація поблизу мерії Одеси ввечері 16 вересня залишається напруженою. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з місця подій, біля будівлі сталося кілька інцидентів. Під час останнього з них, після 21:00, муніципальна служба охорони не дала активістам встановити намети на Думській площі, де розташована мерія.

Раніше цього ж вечора у сутичках було використано сльозогінний газ (з обох сторін протистояння) та світлошумові гранати.

За інформацією, яку має кореспондент Радіо Свобода, на неділю, 17 вересня, в Одеській облдержадаміністрації запланована зустріч комітету батьків, діти яких постраждали в пожежі в таборі «Вікторія», громадських активістів та мера Одеси Геннадія Труханова.

Як повідомила поліція Одеської області, вона надасть правову оцінку за результатами конфлікту біля Одеської міської ради. У цьому повідомленні силовики вказують, що «16 вересня, під час мирної акції на Думській площі виник конфлікт між правоохоронцями та активістами, що намагались потрапити до будівлі міськради». «Виникла штовханина, яка супроводжувалась хуліганськими діями з боку активістів», – заявляє поліція.

Одесити, родини яких прямо не зачепила трагедія в муніципальному дитячому таборі «Вікторія», разом із батьками дітей, що були в цьому таборі, близько 17:00 вийшли на акцію протесту проти халатності міської влади. До будівлі мерії, що на Думській площі, принесли шини.

Як інформував кореспондент Радіо Свобода, коли люди спробували зайти до будівлі, сталася штовханина з муніципальною службою охорони. Розбито вхідні двері міськради. Люди обіцяють стояти, поки не прийде міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Приводом для протесту стала нічна трагедія в одеському муніципальному дитячому оздоровчому комплексі «Вікторія». Вночі там згорів двоповерховий дерев’яний корпус. Загинули троє дітей, усі вони – учасниці хореографічного колективу «Адель». Кільком потерпілим надають допомогу в обласній клінічній лікарні.

4 вересня в муніципальному дитячому оздоровчому комплексі «Вікторія», який розташований на вулиці Дача Ковалевського в Одесі й працює впродовж цілого року, відкрили осінньо-зимовий сезон. У новому дерев’яному корпусі на момент пожежі перебували 52 дитини, а загалом у таборі – близько півтори сотні.

За фактом трагедії порушене кримінальне провадження за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей і майнову шкоду в особливо великому розмірі). Покарання передбачає до 8 років позбавлення волі.

Директора муніципального дитячого комплексу «Вікторія» Петроса Саркісяна затримано. Про це повідомив начальник ГУНП України в Одеській області Дмитро Головін. «Запобіжний захід буде обирати суд», — зазначив генерал поліції. Наразі директор дитячої установи перебуває в лікарні.

Також очільник поліції Одещини поінформував, що призначено дві судово-медичні та пожежна експертизи.

Ще одне кримінальне провадження порушила прокуратура Одеської області. Йдеться про посадових осіб, які мали стосунок до введення табору в експлуатацію, його приймання і виконання норм протипожежної безпеки.

16 і 17 вересня оголошені на Одещині днями жалоби.

залишити відгук: