Голова МОЗ обіцяє відновлення СЕС за міжнародними стандартами

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявляє, що відновлювана санітарно-епідеміологічна служба буде відповідати міжнародним стандартам, і в МОЗ є щодо цього план.

За його словами, які наводить пресова служба міністерства, дієва санітарно-епідеміологічна служба дозволить ефективніше протистояти багатьом хворобам, зокрема COVID-19, другу хвилю якої, як каже міністр, багато науковців прогнозують на цю осінь.

«За останні п’ять років українська санітарно-епідеміологічна служба була розвалена. В нас навіть перестали випускати лікарів-епідеміологів. Нам не вистачає до 40–50% кадрового забезпечення: лікарів-епідеміологів, вірусологів, лаборантів. Ми виправляємо ці помилки прямо під час епідемії: залучаємо спеціалістів, перенавчаємо їх. Ми розробили план відновлення протиепідеміологічної служби, яка відповідатиме актуальним світовим викликам та загрозам. Ми дійсно зробимо ефективну службу, яка відповідатиме європейським і світовим стандартам», – наведено в повідомленні слова Степанова.

Державну санітарно-епідемічну службу в Україні звинувачували в надмірних повноваженнях, у першу чергу контрольно-дозвільних, і в пов’язаній із цим корупції (зокрема, 2016 року на хабарі затримали її керівника, головного санітарного лікаря України Святослава Протаса). 2014 року її в рамках планованого реформування ввели до складу новоствореної Держпродспоживслужби. Її функції перерозподілили між ДПСС, Держпраці і МОЗ, зокрема новоствореним Центром громадського здоров’я МОЗ. 2017 року СЕС узагалі ліквідували як таку, подальше існування якої недоцільне, бо виконання всіх її функцій уже забезпечують інші відомства. Ще однією з причин ліквідації СЕС називали заклики міжнародних партнерів України, які прагнули ліквідувати дублювання функцій, щоб було чітко ясно, який орган відповідає за санітарно-епідеміологічну безпеку.

Після приходу до влади 2019 року партії президента Володимира Зеленського «Слуга народу» в ній стали вимагати відновити СЕС. У зв’язку з цим у МОЗ наразі вже створена посада заступника міністра – головного санітарного лікаря (її обіймає Віктор Ляшко).

Цю ідею різко критикує колишня керівниця МОЗ Уляна Супрун, яка стверджує, що «зараз немає потреби створювати нову організацію чи реінкарнувати СЕС» і що на стрімке поширення COVID-19 «неправильною реакцією… є відновлення застарілої, неефективної, корумпованої інституції, яка вже довела своє вміння займатися нічим іншим, як імітацією роботи».

залишити відгук: