В путляндії заборонять нещасним росіянам користуватися банківськими картками

bank-karty-ru

В путляндії заборонять нещасним росіянам користуватися банківськими картками.

ЦБ Росії виявив активізацію схем переведення в готівку з використанням преміальних банківських карток, вимагаєчи від учасників ринку вжити заходів і відзвітувати про ситуацію.

Банкіри визнають, що преміальні картки з високими лімітами на зняття готівки дійсно стали потрапляти в руки сумнівних клієнтів, і обіцяють посилити вимоги.

“Сіра” схема проста: це – віялове переведення в готівку, коли транзитні компанії, на рахунках яких акумулюються гроші, розподіляють їх на платіжні карти фізосіб сумами від 100 тис. до 3 млн руб. протягом одного-трьох місяців під виглядом позик, оплати товарів і послуг і так далі. Фізособи передають свої карти з пін-кодами “замовникам”, які об’їжджають банкомати і знімають готівку. Але тепер в схемі активно використовуються не тільки масові, а й преміальні картки, за якими добовий ліміт зняття набагато вище (в середньому 300-500 тис. руб. проти 100 тис. руб. для звичайних карток).

Боротися зі схемою ЦБ пропонує через негайне відключення дистанційних каналів обслуговування (ДБО) для сумнівних клієнтів, заборона на повторне відкриття рахунків і видачу карт, блокування коштів, що надійшли на них по віялових розсилках, зниження лімітів по преміальних картах і виключення можливості прийняття менеджерами суб’єктивних рішень.

У Банку Росії не стали коментувати деталі свого листа банкам на дану тему.

Про повернення до використання схеми переведення в готівку з використанням масових карт представники ЦБ говорили ще в лютому. Активізація таких схем сталася через зростання уваги регуляторів до інших каналів переведення в готівку. Однак про підвищення ролі дорогих преміальних карт тоді не згадувалося.

Банкіри офіційно коментувати лист ЦБ не стали, але наші джерела підтвердили отримання листа і визнають, що преміальні картки – один з найбільш вразливих з точки зору незаконного переведення в готівку продукт. “Мова йде про золоті і платинові картки, які зараз поширюються серед клієнтів з не високим рівнем доходу, – говорить менеджер банку з топ-50. – Ряд банків пропонують пробні пакети з тримісячним терміном, протягом якого діють пільги на незнижуваний залишок або вартість обслуговування“.

У міру посилення вимог ЦБ і Росфінмоніторингу до переведення в готівку в менш дорогих каналах схеми перемістилися в сторону преміальних карток, підтверджує співголова комітету АРБ з питань ПІД/ФТ та комплаєнс-ризиків Олексій Тимошкин. За його словами, перші ознаки цієї проблеми з’явилися приблизно рік назад, але, очевидно, зараз масштаб проблеми став настільки значущим, що на нього звернув увагу і ЦБ. Закономірним наслідком, вважає Тимошкин, стане посилення процедур видачі преміальних карт і співвіднесення їх статусу з типом клієнта.

Правда України

залишити відгук: