У Парижі міжнародна конференція проголосила кінець епохи викопного палива

paryzh

У Парижі 12 грудня завершується міжнародна конференція зі зміни клімату, яка відбувається під егідою ООН. У підготовленій представниками світової спільноти угоді йдеться, зокрема, про контроль за викидами парникових газів, що може зменшити вплив цього чинника на глобальне потепління на півтора градуса за Цельсієм.

«Це знаменує кінець епохи викопного палива. Немає жодного іншого способу для досягнення цілей, викладених у цій угоді, ніж залишити вугілля, нафту і газ у землі», – заявила Мей Буві, виконавчий директор організації, яка тисне на фінансові інституції з метою відмови від викопного палива.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс заявив 12 грудня, що остаточний проект угоди буде «юридично зобов’язувальним» і обмежуватиме потепління на два градуси за Цельсієм. Фабіус назвав схвалення угоди «історичним поворотним пунктом».

Текст, який узгоджує дії світової спільноти з 2020 року, був представлений делегатам з 200 країн у Парижі після двох тижнів переговорів. Угода, запропонована до затвердження, передбачає аналіз її виконання що п’ять років.

У тексті також міститься пропозиція виділяти з 2020 року 100 мільярдів доларів на рік для реалізації кліматичної політики в країнах, що розвиваються, – із зобов’язанням таких країн надалі фінансувати ці заходи самостійно.

Правда України

залишити відгук: