Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”

бідність

Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”. Навіть тим нашим співвітчизникам, кого не скоротили, часто перестало вистачати заробітків навіть на найнеобхідніше.

Журналісти порівняли рівень зарплат українців з різних регіонів країни в грудні 2013 року, коли долар був ще по 8 грн, з березнем 2015-го і з’ясували: за цей час народ став біднішим майже в три рази.

Найбільш суттєво “схудли” наші зарплати у прив’язці до твердої валюти – курс гривні з грудня-2013 по березень-2015 обвалився з 8 до 22,5 грн/$ (короткі злети до 35-40 грн/$ ми навіть не враховуємо. – Авт .), або майже втричі. Тепер замість, скажімо, 400 доларів на місяць, українець отримує всього 150, тобто за 22 робочих дня приносить в дім по $7. Тобто у нас так платять в день, а в США і багатьох інших країнах – на годину.

Як роз’яснює екс-секретар Кабміну, економіст Віктор Лисицький: “Середні ціни у нас втричі, пропорційно падінню гривні, не збільшилися – але це лише тому, що гаманець пересічного українця їх просто не потягне (хоча на окремі товари зліт був і більше, ніж в три рази. – Авт.). Але все подорожчало дуже суттєво – це при тому, що номінальні зарплати в гривнях зросли за цей час (березень-2015 до грудня-2013) всього на 2%, а в деяких регіонах навіть впали.

Причому впали вони не тільки на зруйнованих війною Донбасі та Луганщині, які, за даними Держстатистики, до 2014 року стабільно займали 2-е і 4-е місця по середній зарплаті після Києва, а і в Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій областях, яких не зачепила війна” .

На думку Лисицького, подорожчання долара цього року поміняє рівень життя людей ще більше, так як вони не зможуть дозволити собі ніяких надмірностей, особливо техніку і сучасні засоби зв’язку.

При цьому експерт упевнений: якщо держава не буде заважати працювати вітчизняному бізнесу, постійно змінюючи закони, то приблизно через рік почнеться пожвавлення економіки, і зарплати поступово підвищаться.

Нагадаємо, за даними Держслужби статистики, з грудня 2013 по квітень 2015 інфляція склала 62%, тобто в середньому все подорожчало в 1,62 рази.

Але по окремих позиціях, які є важливими для всіх, ціни збільшилися набагато більше. Навіть звичайний хліб (не включаючи здобу і печиво) виріс в ціні більше середньої інфляції або на 69%, цукор на 66,5%. А риба за цей час подорожчала на 86%, соняшникову олію на 88%, фрукти на 136% (більш ніж у два рази вище середньої інфляції), ліки – на 75%, нафтопродукти – на 81%, комунальні послуги на 150% (у 2,5 рази вище інфляції), у тому числі газ в 5,3 рази (майже в 8 разів вище інфляції).

З продтоварів першої необхідності менше інфляції зросла ціна на м’ясо та м’ясопродукти – на 40%, яйця – на 29%, молоко – на 25%, вершкове масло – на 21,4%. З найнеобхідніших промтоварів і послуг найменше подорожчали проїзд залізницею – на 31% і освіта – на 15,5%.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: