Верховний суд визнав незаконною люстрацію екс-голови комісії суддів Самсіна

Верховний суд України в складі Касаційного адміністративного суду визнав незаконною люстрацію колишнього голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігоря Самсіна, повідомила прес-служба ВСУ. В установі не вказують імені посадовця, однак називають номер його справи – 988/0/15-17.

«Суд задовольнив позовні вимоги позивача, визнав незаконним та скасував рішення Вищої ради правосуддя від 25 квітня 2017 року № 988/0/15-17 про визнання порушення суддею Верховного суду України вимог щодо несумісності та звільнення його з посади. Також суд скасував ухвалу Вищої ради правосуддя від 23 травня 2017 року № 1223/0/15/-17 про залишення без розгляду заяви позивача про звільнення з посади судді Верховного суду України у відставку», – заявили в суді.

Верховний суд зазначив, що «люстрація може бути використана тільки для усунення або суттєвого зменшення загрози, яку становить суб’єкт люстрації, створенню життєздатної вільної демократії шляхом використання суб’єктом службового становища з метою порушення прав людини або блокування процесу демократизації».

Згідно з повідомленням, колегія суддів встановила порушення принципу пропорційності, оскільки в цьому випадку втручання у права особистості (звільнення позивача на підставі порушення вимог щодо несумісності) не виправдовують мету люстраційного процесу.

При цьому у рішенні йдеться, що позивач мав намір самостійно відсторонитися від здійснення державної влади, надавши заяву про відставку 11 липня 2016 року.

Рішення може бути оскаржене до Великої палати Верховного суду.

Закон про очищення влади схвалений у 2014 році. Документ, серед іншого, передбачає, що низка категорій осіб протягом десяти років не має права обіймати посади у державних органах влади України.

Нині в люстраційному реєстрі, який веде Міністерство юстиції, перебувають 927 людей (включно із Самсіним). Їм заборонено обіймати державні посади.

залишити відгук: