Ситуація з правами людини в Криму не змінилася – ООН

Ситуація з дотриманням прав людини в анексованому Росією Криму не змінилася, повідомила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

«Ситуація з правами людини в Криму не змінилася. Ми продовжуємо фіксувати порушення прав людини і можемо констатувати, що жодних поліпшень за останні 10 місяців на півострові не відбулося», – заявила Фрейзер.

Вона заявила, що ООН аналізує ситуацію, виходячи з міжнародного права у сфері прав людини і через призму міжнародного гуманітарного права (МГП).

«МГП накладає на Російську Федерацію як на державу-окупанта низку зобов’язань. Наприклад, не застосовувати свої закони і не нав’язувати своє громадянство; жителі окупованої території не повинні примусово призиватися в армію Російської Федерації. Однак усе це ми спостерігаємо в Криму. Наприклад, з 2014 року, згідно з офіційною статистикою, 12 тисяч кримчан призвали у збройні сили Росії», – додала Фрейзер.

 

Вона додала, що відповідно до норм міжнародного права, Росія не має права переміщати затриманих і ув’язнених осіб з Криму на територію.

«У реальності ж люди, затримані або засуджені до 2014 року, були переміщені на територію РФ для того, щоб постати перед судом або відбувати покарання», – каже представниця моніторингової місії ООН.

Вона підкреслила, що фіксуються випадки депортації громадян України й інших держав з території Криму.

«На території Криму діє російське законодавство, згідно з яким усі особи, які не мають паспортів громадянина Російської Федерації, є іноземними громадянами. Відповідно, до них застосовуються положення міграційного законодавства РФ. Держава-окупант не повинна заохочувати своїх жителів переїжджати на окуповану територію», – заявила Фрейзер.

Голова місії ООН вказала на незаконні арешти й затримання в Криму, випадки катування і жорстокого поводження, порушення права на справедливий суд, порушення у сфері освіти і права на власність, обмеження свободи висловлення думки, тиску на релігійні організації.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

залишити відгук: