На конференції ОБСЄ закликали Росію звільнити Сенцова та інших українських політв’язнів

Під час відкриття щорічної найбільшої конференції ОБСЄ з питань людського виміру у Варшаві 10 вересня глава американської делегації, посол Майкл Козак знову закликав Росію звільнити ув’язненого українського режисера Олега Сенцова та інших українських політичних в’язнів, повідомляє місія США при ОБСЄ.

У своєму виступі посол нагадав, що в заключній заяві минулорічного засідання делегація Сполучених Штатів закликала до звільнення режисера Олега Сенцова та інших громадян України, які перебувають в ув’язненні у Російській Федерації через мирну опозицію до окупації Криму та агресії на сході України.

«Коли ми відкриваємо конференцію 2018 року, пан Сенцов перебуває в небезпечному стані здоров’я на 120-й день свого голодування, протестуючи проти незаконного позбавлення волі з боку Росії понад 60 його співвітчизників. Ми закликаємо Росію звільнити цих ув’язнених», – наголосив глава американської делегації.

Майкл Козак зазначив, що продовження російської агресії проти України суперечить усім десяти фундаментальним принципам Гельсінкського заключного акту, зокрема недоторканність кордонів та територіальну цілісність держав. А Сенцов та його ув’язнені українські співвітчизники є втіленням зв’язку між порушеннями міжнародної безпеки Росії та її зловживанням правами людини.

Він також зазначив, що «конфлікт в Україні, який розпалила Росія і продовжує підживлювати, є найгіршою кризою безпеки в Європі з 1990-х років» та підтвердив, що санкції проти Росії залишатимуться в силі, поки Росія повністю не виконає свої Мінські зобов’язання, а кримські санкції не будуть скасовані, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом.

У своєму виступі американський посол також наголосив, що порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності іншої держави не обмежуються лише Україною – Росія продовжує займати 20 відсотків території Грузії та підтримувати сепаратизм у придністровському регіоні Молдови, в усьому регіоні ОБСЄ та в світі Росія здійснює згубні кампанії з дезінформації, щоб підірвати процеси виборів та знищити віру в демократичні уряди.

Читайте також: Я робитиму все, щоб Нобелівська премія миру потрапила в руки Сенцова – Валенса

Олег Сенцов був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

З вимогою негайно звільнити Сенцова в останні місяці виступили численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер, згідно з американським законодавством, документ буде направлений на розгляд профільного відомства.

залишити відгук: