МінТОТ заявляє, що для жителів материкової України немає загрози через викиди в Криму

Для жителів материкової України немає загрози через забруднення повітря на півночі анексованого Росією Криму, заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

«Уже відбулося одне засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій у Херсонській області. Комісія не вбачає зараз за всіма ознаками, що є перевищення за показниками. Це означає, що нічого не загрожує людям, щоб їх треба було відселяти або евакуювати», – заявив Черниш.

За словами міністра, на підконтрольній Україні території, яка найбільш наближена до анексованого півострова, кілька державних служб узяли проби води, ґрунту і повітря. Результати будуть оголошені згодом.

Черниш повідомив, що одна з речовин, яку вже виявили, – це сірчистий ангідрид. Він уточнив, що наявність такої речовини в повітрі небезпечна лише за певних концентрацій.

«Газоаналізатори, які має Державна прикордонна служба, показали, що дійсно така речовина була в повітрі, але максимально допустимі концентрації в Херсонській області не було перевищено», – зазначив Черниш.

Він підкреслив, що Україна не володіє всією інформацією про ситуацію на анексованій території.

У ніч з 23 на 24 серпня в Армянську стався викид невідомої речовини. 28 серпня призначений Росією голова Криму Сергій Аксьонов написав на своїй сторінці у Facebook, що ситуація в Армянську «виходить за межі норми». 4 вересня він оголосив про евакуацію дітей з міста в «попереджувальних цілях».

Фактична влада анексованого Росією Криму заявила, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є спека і тривала відсутність опадів. За попередніми даними досліджень, причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного «Кримським титаном».

Читайте також: «За два дні все згоріло». Кримське село Перекоп після «хімічної атаки»

Завод «Кримський титан» розпочав роботу ще 1971 року, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Groop DF Дмитра Фірташа. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану – речовини, що застосовується в лакофарбовій, гумотехнічної промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, завод «Кримський титан» є екологічною загрозою для Херсонської області.

залишити відгук: