Грецьке видання повідомило, що вирішив Вселенський патріарх із приводу томосу – Зоря

Грецьке православне видання повідомило, що вирішив Вселенський патріарх Варфоломій із приводу надання томосу про автокефалію православним України у зв’язку з візитом до Стамбула патріарха Московського Кирила.

Видання Оrthodoxia.info, яке підтримує позицію Вселенського патріарха, написало: «Вселенський патріарх проінформував російського патріарха про те, що рішення про проголошення Української автокефальної церкви прийняте» – таку цитату в перекладі з грецької подає у фейсбуці голова Інформаційного управління Київської патріархії (речник Української православної церкви Київського патріархату) архієпископ Євстратій (Зоря).

«Заголовок новини можна перекласти як «Жереб (гральні кості) кинуто! Україна отримує автокефалію». «Вселенський патріарх роз’яснив російській делегації, що рішення було прийнято, і що вже ведуться відповідні процеси», – цитує він статтю у грецькому виданні і продовжує цитату: «Ніхто не хоче, щоб створити ще один розкол, але хочуть єднання в Церкві», – сказав митрополит Еммануїл на питання Оrthodoxia.info щодо заяв російських представників, нібито створиться розкол. «Вселенський патріархат не загрожує нікому і не сприймає чиїсь погрози», – додав він».

При цьому речник УПЦ КП зазначає: «Поки що ніякої заяви з боку російської сторони немає. Однак надходить більше інсайдерської інформації. Зокрема, що Московський патріарх пропонував провести міжнародну конференцію з питання української автокефалії, де б сторони виклали свої аргументи та історичні документи. Цю пропозицію можна взяти на озброєння – ПІСЛЯ проголошення Томосу провести таку конференцію, щоб спонукати МП визнати автокефалію».

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу (церковного указу) про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія, який, за традиціями православного світу, має такі повноваження. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Патріарх Варфоломій і Вселенський патріархат останнім часом не раз заявляли, що перехід Київської митрополії під церковну зверхність Московського патріархату був свого часу здійснений неканонічним чином і що саме Вселенський патріархат, а не Московський, є для православних християн України церквою-матір’ю.

А в липні патріарх Варфоломій оприлюднив звернення, в якому заявив, що кінцевою метою Вселенського патріархату є дарувати українській церкві автокефалію.

Російська православна церква і її нинішній український підрозділ, Українська православна церква, що в єднанні з Московським патріархатом, виступають різко проти такої можливості, що призведе до втрати Москвою значного важеля впливу на суспільне життя в Україні.

залишити відгук: