Про розірвання угоди з Росією щодо Азовського моря не може бути й мови – МЗС

Розривати угоду з Росією щодо Азовського моря не можна, тому що це дасть можливість РФ заявити про територіальний спір, повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час Спеціальної XIII наради керівників закордонних дипломатичних представництв України, йдеться на сторінці Міністерства закордонних справ у Twitter.

«Про денонсацію угоди з РФ по Азовському морю не може й бути мови – це дасть можливість РФ заявити про територіальний спір. Для нас це безпекове питання, тому використовуємо наявні інструменти, щоб урегулювати це питання», – заявила Зеркаль.

Договір між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки підписаний 2003 року.

Останнім часом Росія блокує проходження іноземних суден при проході Керченською протокою.

Читайте також: «Україна втрачає Азовське море». Ще одна анексія?

10 липня у Верховній раді України було зареєстровано проект постанови № 8583 «Про звернення Верховної ради України до президента, міністра оборони стосовно договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки».

Автори постанови наголошують на систематичних порушеннях свободи судноплавства, затримання та перешкоджання ФСБ Росії суднозаходам в порти України на Азовському морі і пропонують президенту подати проект закону про денонсацію згаданого договору з РФ з подальшою делімітацією державного кордону в Азовському морі.

За словами міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, Україна проводить переговори зі США та країнами Європи про запровадження санкцій проти Росії за блокаду Азовського моря.

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

залишити відгук: