Україна готова помилувати 11 росіян, які написали заяви Путіну, для обміну на українських політв’язнів – Геращенко

Українська сторона готова помилувати 11 громадян Росії, засуджених в Україні, що звернулися до президента РФ Володимира Путіна з проханням повернути їх на територію Росії в обмін на українських політв’язнів, повідомила представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

«Ми направимо на представників РФ в ТКГ інформацію про заяви злочинців і терористів – громадян РФ, які висловили бажання повернутися в Росію і написали відповідні прохання на свого президента Путіна. Українська сторона, наш президент готовий помилувати російських диверсантів і злодіїв в обмін на звільнення наших політв’язнів», – зазначила Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що вже 11 росіян, засуджених в Україні написали заяви до Путіна.

Водночас Геращенко підкреслила, що в тісній координації з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою, МЗС, СБУ, відпрацьовуються кроки для звільнення українців.

«Це питання на постійному контролі президента Порошенка», – наголосила Ірина Геращенко.

Також вона зазначила, що наразі немає відповіді з боку Росії на ініціативу передати росіян, що відбувають покарання в Україні за злочини проти держави, а також щодо української ініціативи провести зустрічі омбудсменів у Мінську 21-22 серпня.

15 серпня Людмила Денісова повідомила, що вісім громадян Росії написали заяви на ім’я президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українських політв’язнів, ще троє російських громадян подали аналогічні заяви раніше.

На початку липня були оприлюднені імена та прізвища 23 засуджених або заарештованих в Україні російських громадян, на українських громадян, засуджених у Росії. 

За даними українського МЗС, в Росії та анексованому Криму утримують понад 70 українським політв’язнів. Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії та президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців.

залишити відгук: