Денісова: вже 22 ув’язнених росіян написали заяви з проханням про обмін

Вже 22 громадян Росії, яких утримують у місцях позбавлення волі в Україні, написали заяви на ім’я президента Росії з проханням обміняти їх на одного з українських політв’язнів, повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, всі ці 22 заяви Міністерство закордонних справ України дипломатичною поштою доправить до адміністрації президента Росії.

Денісова заявила, що Україна вже давно ініціювала обмін і подала до Росії відповідні списки, але російська сторона не відповіла.

Читайте також: «Заберіть своїх – віддайте наших»: активісти встановили тих, на кого можна обміняти українських політв’язнів»

На початку липня були оприлюднені імена і прізвища 23 засуджених або заарештованих в Україні російських громадян, яких Київ готовий обміняти на українських громадян, засуджених у Росії.

За даними українського МЗС, в Росії та анексованому Криму утримують понад 70 українських політв’язнів. Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії та президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців.

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

залишити відгук: