Відомі режисери підписали листа із закликом звільнити Сенцова

Низка всесвітньо відомих режисерів і культурних діячів 13 серпня підписали листа із закликом до російської влади звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 92-ий день голодує у російській колонії.

«Якщо ми не будемо діяти, то, значить, ми залишимо Олега Сенцова вмирати. Це стало б відступом від наших цінностей і принципів», – йдеться в тексті звернення, опублікованому у французькій газеті Le Monde.

У тексті звернення йдеться, що вирок Сенцову є «порушенням міжнародного права й основних правил правосуддя».

Діячі культури також закликають представників ЄС і ООН чинити тиск на Росію, щоб домогтися звільнення режисера. Зокрема, свої підписи під листом залишили легендарний французький режисер Жан-Люк Годар, класик європейського кіно, британський режисер Кен Лоуч, найбільший представник американського незалежного кіно, канадець Девід Кроненберг, а також відомі у Франції режисери Бертран Таверньє, Режис Варньє, Фредерік Уайзман, Коста-Гаврас, Олів’є Накаш. Всього листа підтримали 120 діячів, а також міністр культури Франції Франсуа Ніссен.

Читайте також: Фото Сенцова, надані Росією, поставили під сумнів, на Заході вимагають його звільнення

10 серпня президент Франції Емманюель Макрон закликав російського президента Володимира Путіна знайти «гуманітарне вирішення» ситуації, в якій опинився Сенцов.

Раніше адвокат Дмитро Дінзе після візиту до Сенцова повідомив, що стан українського режисера погіршується. За словами сестри режисера Наталії Каплан, «все не просто погано, все катастрофічно погано». У той же час український режисер повідомив, що не збирається припиняти голодування.

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в російських в’язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

 

залишити відгук: