Президент США підтвердив відповідальність Росії за її дії у Криму й на сході України

Президент США Дональд Трамп у перебігу візиту до Італії і зустрічей із керівництвом цієї держави знову підтвердив, що Росія має відповісти за її дії у Криму й на сході України, і нагадав про важливість санкцій, повідомив Білий дім.

Як мовиться в повідомленні, про це американський керівник говорив на зустрічах із президентом Італії Серджо Маттареллою і прем’єр-міністром Паоло Джентілоні в Римі.

«Президент Трамп знову підтвердив трансатлантичну єдність у тому, щоб притягти Росію до відповідальності за її дії у Криму і на сході України, і привернув увагу до важливості того, щоб переконати Росію виконати її зобов’язання за мінськими домовленостями», – мовиться в офіційному повідомленні Білого дому про ці зустрічі.

Італія є однією з країн Європейського союзу, де навіть у владі лунають голоси про необхідність скасування санкцій щодо Росії, не чекаючи припинення її агресії проти України у Криму й на частині Донбасу, – що суперечить спільній позиції ЄС.

Трамп під час передвиборної кампанії виступав із заявами про можливість визнати захоплення Росією українського Криму і скасувати санкції, що їх попередня адміністрація США наклала на Росію через її агресію проти України скоординовано з Євросоюзом, а також країнами «Групи семи». Він і нині говорить про необхідність поліпшувати відносини з Росією – але і сам президент США, і чільні члени його адміністрації тепер наголошують, що скасування більшої частини санкцій, запроваджених через втручання на Донбасі, можливе тільки після виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями, а скасування решти «кримських» санкцій – після деокупації українського півострова.

Росія наполягає, що захопила Крим «законно» – всупереч позиції міжнародної спільноти про грубе порушення цим захопленням міжнародного права і про статус півострова як території, окупованої Росією. Щодо подій на Донбасі Москва твердить про свою непричетність до них і про відсутність будь-яких її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання в регіоні. При цьому у Кремлі називають «незаконними» запроваджені проти Росії санкції.

залишити відгук: