У 2017 році банкіри очікують курс не вище 30 грн/$, але здатність НБУ утримати його залежить від чинників

«Вільне» курсоутворення минулого року виглядало як курсовий коридор 24-27 грн/$. Вихід курсу за межі цього уявного діапазону НБУ стримував валютними інтервенціями. 2017 рік у цьому відношенні не відрізнятиметься: банкіри очікують курс не вище 30 грн/$, але здатність НБУ утримати його від більшої волатильності залежить від чинників, які не підвладні йому.

Грудень 2016 року минув під егідою девальваційного тренда. За місяць долар подорожчав на міжбанку на 6,4%, хоча за весь минулий рік американська валюта до гривні підвищилася в ціні «всього» на 13,3%. З цих цифр може скластися хибне враження, що національна валюта протягом року повільно знецінювалася, а в грудні її девальвація лише прискорилася.

Стрімка девальвація з рівня 24 грн/$ до відміток понад 27 грн/$ сталася ще в перші два місяці року. А потім – з березня до серпня – ми спостерігали планомірну ревальвацію гривні до позначок нижче 25 грн/$. Ще нижче гривня не зміцнилася тільки тому, що НБУ викуповував з ринку «надлишки» валюти для нарощування міжнародних валютних резервів. Ця валюта йому знадобилася наприкінці року, коли він знову продавав долари, щоб гривня не «падала» занадто швидко. Пік, досягнутий в лютому – 27,25 грн/$, міжбанк вдруге не встиг взяти.

«Наступний рік обіцяє бути більш успішним для нашої економіки, що має позитивно позначитися на національній валюті», – очікує Наталія Жиленко. Її думку поділяють колеги, але, попри позитивні очікування, ніхто не прогнозує ревальвацію гривні. Оптимізм виражається лише в масштабі прогнозу девальвації – що він менше, то більш оптимістичним є прогноз. «2017 рік на валютному ринку має розпочатися цілком спокійно, на нинішніх позиціях: міжбанківський курс – в межах 26-26,5 грн/$, готівковий – 27-27,5 грн/$», – говорить Олег Курінний.

Однак протягом року нас знову очікує волатильність. «На ринку в певні періоди можуть бути перекоси, пов’язані з сезонними особливостями експорту/імпорту, тому курсовий діапазон на наступний рік досить широкий – від 26,5 до 28 грн за долар», – очікує Наталія Жиленко. Олексій Циганенко ставить трохи ширший коридор: «У 2017 році долар коштуватиме 26-29 грн. На курс впливатиме як внутрішня, так і зовнішня політична ситуація». А Олексій Блінов піднімає верхню «планку» ще вище. «Очікуваний діапазон коливань курсу гривня-долар на міжбанківському ринку в 2017 році складе 26-30 грн/$. Наш базовий прогноз середньорічного курсу міжбанківського ринку – 27,6 грн/$», – прогнозує він.

Олег Курінний не очікує критичних хвилювань на валютному ринку в 2017-му за умови спокійної соціально-політичної ситуації, відсутності загострень в зоні АТО і панічних настроїв у суспільстві. «Незважаючи на те що монетарна політика НБУ призводить до того, що курс безготівкової валюти поступово виходить з-під залежності неекономічних чинників, психологічний аспект у період нестабільності усе ще впливає на курс. І це ми спостерігали під час короткострокових коливань цієї осені, коли загострювалася соціально-політична ситуація, або взимку, коли відбувалася націоналізація ПриватБанку», – говорить скарбничий.

Ключову роль для підтримки курсової стабільності відіграватиме продовження виконання вимог міжнародних кредиторів і здатність НБУ нарощувати міжнародні резерви. «Успішна реалізація програми МВФ і проведення реформ в Україні підтримають гривню. Але відсутність реформ може пригальмувати підтримку Фондом України та стати причиною зростання курсу долара», – прогнозує пані Жиленко. На співпраці з МВФ робить акцент і Олексій Циганенко: «Важливі фактори, які можуть зміцнити або, навпаки, послабити гривню, – відновлення кредитування від МВФ, а також етапи обслуговування зовнішнього боргу».

У 2017 році переважатиме девальваційна тенденція, викликана зростанням дефіциту поточного рахунку платіжного балансу. «Якщо за підсумками 2016 року він перевищить $3 млрд, то в 2017-му досягне майже $4,5 млрд через випереджальне зростання імпорту порівняно з експортом. Україна могла б компенсувати його притоком приватного капіталу, але в поточних умовах не можна очікувати помітної активізації капітальних потоків у 2017 році», – говорить Олексій Блінов. Тому основним джерелом поповнення резервів залишаться кредити зовнішніх донорів. «У разі припинення підтримки або таких же незадовільних результатів через зволікання з реформами, як і в 2016-му, перспективи економічної стабільності в 2018-2019 роках можуть бути поставлені під загрозу, адже Україні потрібно вже зараз готуватися до помітного зростання навантаження з погашення і обслуговування зовнішнього боргу», – вважає він.

На підтримку курсу гривні поки грає зростання цін на метал і залізну руду, збільшення врожаю зернових та олійних. «Істотну роль у формуванні курсу відіграватиме ситуація на світових сировинних ринках, що відіб’ється на цінах на основну частину експорту агропродукції та металургії, а отже – на обсягах валютної виручки, що надходить до країни», – говорить Олег Курінний. «Проти курсу гривні гратиме зростання цін на енергоресурси і погіршення торгового балансу, а також зростання більш ніж вдвічі витрат на погашення та обслуговування зовнішнього боргу», – попереджає Андрій Приходько.

Кредитування НАК «Нафтогаз України» дозволить уникнути підвищеного попиту на валюту в опалювальний сезон, коли вона необхідна на закупівлю енергоресурсів. «Якщо наша економіка продовжить зростання, то ситуація на валютному ринку буде досить стабільною, і протягом року міжбанківський курс триматиметься в межах 26-28 грн/$», – каже Олег Курінний.

Ситуація на готівковому ринку триматиметься у фарватері міжбанку, хоча 2016 рік показав, що готівковий долар може бути дорожче безготівкового на 1-1,5 грн. «Курс готівкового ринку в спокійний час стандартно відрізняється від міжбанківського на 10-20 копійок, а за негативних подій в країні та на банківському ринку ця різниця може досягати кількох відсотків. Ми очікуємо, що відмінність готівкового курсу від міжбанківського буде від 0,5% до 2%», – прогнозує пані Жиленко. Олексій Циганенко вважає, що наближення готівкового курсу до міжбанківського варто очікувати за лібералізації умов роботи готівкового ринку.

Частково «лібералізація» вже почалася: з 1 січня скасовано 2-відсотковий пенсійний збір під час купівлі готівкової валюти. «Скасування пенсійного збору має позитивно вплинути на ринок обміну готівкової валюти і сприяти «перетіканню» клієнтів з чорного ринку до банків. Вимога про застосування РРО в небанківських обмінних пунктах також покликана збільшити ефективність контролю за обмінними операціями в цих пунктах», – кажуть в комбанку. Олег Курінний вважає, що це знизить частку впливу «міняйл», які «намагаються необґрунтовано маніпулювати курсом під час навіть найменшої нестабільності, викликаючи паніку на ринку».

Серед чинників, здатних впливати на ринок, – додаткова емісія гривні під капіталізацію націоналізованого ПриватБанку. «Але вона відбуватиметься поетапно, отже, серйозно розгойдати ринок це не повинно. Динаміка курсу якщо й вийде за рамки закладених до бюджету середньорічних 27,2 грн/$, то зовсім не критично», – очікує Олег Курінний. Його колега також попереджає, що значна монетизація ОВДП ПриватБанком може привести до зростання готівкового курсу долара до рівня 29 грн/$ і вище.

Правда України

залишити відгук: