Чим саме займеться “комісія по боротьбі з офшорами” ми запитали у Ніни Южаніної

borotba-z-ofshoramy

Минулого тижня президент України Петро Порошенко наказав створити робочу групу з метою протидії виведення прибутків за кордон.

Склад новоствореної комісії має бути затверджений вже завтра, 5 травня. Чим саме займеться “комісія по боротьбі з офшорами” ми запитали у Ніни Южаніної, яка й очолить новостворену групу.

Наразі народний депутат від БПП Южаніна є головою комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Та громадськості вона більш відома, як основний опонент екс-міністра фінансів Наталії Яресько в питанні податкової реформи-2015.

– Чи є вже бачення щодо роботи комісії та її членів?

– Перша справжня робоча група буде засідати 5 травня. Після цього я зможу озвучити бачення, концепцію законопроектів, які необхідно буде розробляти.

– Чи збиралася яка-небудь тестова група?

– Тестова група збиралася. Поки це базувалося на добровільних засадах. Вона напрацьовувала матеріал щодо тих кроків, які потрібно розробляти, які вже впроваджені в європейських країнах. І для того, щоб продемонструвати всім членам групи що [саме нам потрібно] імплементувати, розроблено [і представлено план] на носіях, щоб можна було ознайомитися і вникнути в суть питання.

– Тобто ви вивчаєте міжнародний досвід?

– Так, абсолютно вірно. [Ґрунтується тестова концепція] на роботі фахівців із аудиторських компаній ‘‘великої четвірки’’ й на досвіді, набутому Національним банком України.

– Вами і добровольцями оцінювалися вже об’єми коштів, які виводяться із України в офшори?

– Не оцінювалися і не будемо оцінювати. Якби ми зараз почали дискутувати на професійному рівні, що вважати незаконно виведеними за кордон фінансовими активами, то у наших експертів немає такої інформації. Вона не може бути виокремленою із тих платежів, які здійснюються суб’єктами підприємницької діяльності на [користь] закордонних компаній, у тому числі із низьким податковим навантаженням, чи взагалі із нульовим. До того ж, для цього доведеться розбирати усі банківські платежі, хоча вони ніяк не пов’язані будуть із [прагненням] зменшення бази оподаткування, просто структура бізнесу була побудована десяток років таким чином в країні. Тому, до усіх тих цифр, які наразі наводяться, я скептично ставлюся.

– Побутує думка, що українські компанії і фізособи переважно виводять кошти за кордон не тому, що вони отримали їх злочинним шляхом чи направляються на фінансування тероризму, а саме через бюрократію в питанні валютного регулювання, важке податкове адміністрування та високе податкове навантаження. Чи буде комісія робити кроки в напрямку справжньої податкової реформи?

– При розробці усіх законопроектів я буду мати на увазі, що поряд мають бути прийняті і ліберальні зміни в закони, направлені на зміну податкової політики в Україні. Якщо ми хочемо досягти прозорості капіталу суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб, якщо хочемо, щоб держава інформувалася про такі активи добровільно, ми маємо зробити крок на зустріч: це податок на розподілений прибуток, ставка податку на доходи фізичних осіб, нові підходи щодо визначення бази оподаткування. Тому що інакше не буде досягнуто компромісу між бізнесом і державою.

– В заяві прес-служби президента зазначено, що комісія зокрема має докласти зусиль на посилення контролю “над агресивним податковим плануванням вітчизняними компаніями”. Що тут мається на увазі?

– Йдеться про використання [підприємствами] у своїй роботі компаній [на території інших країн] зі ставкою оподаткування нуль, де залишається увесь прибуток. Але я зараз не буду розбиратися у цих безкінечних схемах, які використовують наші суб’єкти підприємницької діяльності. Не в цьому завдання, а в унеможливленні розмивати надалі податкову базу України. І ці кроки мають бути дуже професійними і обережними, і не йти у розріз із європейською практикою.

– Чи буде передбачена в компетенції новоствореної комісії співпраця із правоохоронними органами задля притягнення до відповідальності тих чи інших осіб за незаконне виведення капіталу за кордон?

– Ні, ми працюватимемо по-іншому. В склад робочої групи я запрошу [29 травня мали бути розіслані відповідні листи-запрошення] усі міністерства й регулятори, і такий же лист я напишу в НАБУ, щоб ми працювали, розуміючи мету й інструменти, які пропонуватимемо у своїх законопроектах, щоб насправді ця система запрацювала.

– У випадку ефективної роботи комісії, чи можна розраховувати, що через певний час президент Порошенко і решта міністрів та політиків, чи олігархів повернуть капітал із офшорів в Україну.

– Десь вони і зараз ці кошти працюють в Україні. Але, знову ж таки, за якимись не прозорими інструментами. Я знаю, що частина капіталу повертається у країну, але в іншому статусі, і працює на економіку України. Про те, що всі повернуть – це не можливо, мабуть, бо виводилися часто такі кошти з метою убезпечення. Але якщо країна буде працювати на збільшення прозорості, зменшення податкового навантаження і, найголовніше, правильності і чистоти адміністрування, то ситуація кардинально може змінитися.

Правда України

залишити відгук: