В Україні немає передумов для стрімкого зростання цін на продукти харчування, але вони зростають

зростання цін на продукти харчування

На сьогоднішній день немає ніяких передумов для різкого зростання вартості продуктів харчування. Про це повідомив експерт аграрних ринків Ігор Остапчук.

“Зараз в Україні немає передумов для стрімкого зростання цін на продукти харчування. І хоча протягом останніх декількох тижнів ми спостерігали суттєве зростання цін, наприклад, на капусту (+63% протягом останнього місяця), найближчим часом цінові показники стабілізуються. Це відбудеться у зв’язку зі скороченням купівлі цього овоча споживачами”, – сказав він.

Також, за словами І.Остапчука, в Україні ціни на найбільш доступні соціальні товари необґрунтовано завищені.

“На тлі девальвації та інфляції досить важко сказати, які саме ціни необґрунтовано завищені, однак учасники ринку роздрібної торгівлі відзначають тенденцію необґрунтовано завищених цін на доступні соціальні товари. Адже на тлі падіння купівельної спроможності населення, попит на них суттєво збільшився”, – повідомив І.Остапчук.

За словами І.Остапчука, фактор сезонності і курс валют – основні фактори, які впливають на цінові показники овочів і фруктів восени.

“У найближчі місяці на подорожчання овочів і фруктів буде впливати фактор сезонності (зменшення обсягів пропозиції товару на ринку), а також курс валют, якщо ми говоримо про імпортну продукцію в міжсезонний період”, – повідомив він.

Також, І.Остапчук додав, що потрібно відокремлювати фактори впливу на цінові показники в залежності від товару.

“В залежності від продукту фактори впливу на ціну відрізняються. Головним чинником здебільшого виступає співвідношення попиту і пропозиції, а також собівартість. Якщо ми говоримо, наприклад, про овочі, то ціна формується під впливом внутрішнього співвідношення з урахуванням собівартості і загального стану якості товару. Якщо про ринок зерна – під впливом попиту та пропозиції на міжнародному ринку”, – сказав він.

Правда України

залишити відгук: