Приватні кредитори відмовляються від списання частини номіналу українських облігацій

Приватні кредитори відмовляються від списання частини номіналу українських облігацій

Приватні кредитори України наполягають на своїй пропозиції по реструктуризації українських облігацій, тому що не розуміють необхідності списання частини їх номіналу, якщо буде забезпечена запланована Міжнародним валютним фондом економія коштів. Про це пише комітет кредиторів у FT.

Списання основної суми боргу – це “неправильний шлях”, воно “пошле неправильний сигнал глобальних ринків капіталу”, ускладнивши доступ українських емітентів до запозичень; крім того, воно не є необхідним, оскільки проблеми України пов’язані не з загальним рівнем її заборгованості, а з браком ліквідності, пише комітет кредиторів.

“Наша пропозиція з реструктуризації відповідає критеріям Міжнародного валютного фонду та забезпечує економію в $16 млрд у вигляді зниження процентних платежів, виплат по основній сумі боргу”, – йдеться в листі кредиторів.

Виплати за купонами будуть прив’язані до досягнення певних показників зростання ВВП, щоб дати Україні час відновити економіку, нагадують автори листа.

“Комітет кредиторів пройшов свою частину шляху, його пропозиція доброзичливо, забезпечує довгострокові вигоди для обох сторін. Нам би хотілося, щоб і інші кредитори проявили аналогічну відповідальність”, – пишуть компанії-кредитори, нагадуючи, що із загального боргу країни в $70 млрд реструктурувати пропонується $22 млрд.

Лист підписали представники компаній T Rowe Price, TCW, Franklin Templeton, BTG Pactual, що входять в тимчасовий комітет приватних кредиторів.

Як відомо, МВФ виділяє Україні $17 млрд і при цьому вимагає знизити протягом 4 років платежі за її борги на $15,3 млрд, позначивши допустимі, на його погляд, критерії боргового навантаження країни. Україна має знизити борг до 71% ВВП до 2020 року і забезпечити, щоб навантаження з обслуговування цього боргу щорічно, починаючи з 2019 року, не перевищувало в середньому 10% ВВП. Київ наполягає на списанні приблизно 40% основної суми боргу і загрожує ввести мораторій на платежі, якщо кредитори добровільно не погодяться на ці умови.

Приватні кредитори і Україна не знайшли основи для компромісу. Міністр фінансів України Наталія Яресько минулого тижня попередила, що Україна може призупинити обслуговування єврооблігацій. В українське законодавство вже внесені зміни, які дозволяють уряду ввести мораторій на обслуговування боргів.

Раніше вважалося, що МВФ як умову виділення грошей буде наполягати на досягнення угоди з приватними кредиторами про реструктуризацію, проте в червні Фонд дав зрозуміти, що вже не вважає це необхідним.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: