Арешт командира роти «Торнадо» викликаний їхньою боротьбою з контрабандою в зоні АТО

рота «Торнадо»

Виконувач обов’язків командира роти міліції особливого призначення «Торнадо» заявляє, що арешт її командира пов’язаний із тим, що бійці роти затримують потяги, які, на їхню думку, везуть контрабанду на окуповані території чи з них.

Кримінальні справи проти бійців почали порушувати, коли вони почали блокувати перші потяги понад три місяці тому, сказав нам боєць, що називає себе на псевдо «Мисливець» (рос. «Охотник»).

«До цього ми стояли на передовій, нас поливали «градами», нас убивали – ми були хорошими. А коли ми побачили, що почалася торгівля з терористами, то ми відразу стали мародерами, вбивцями», – заявив він.

За його словами, якраз у вівторок, 16 червня, бійці роти затримали черговий потяг із окупованого Алчевська до Дніпропетровська, в якому було близько 20 вагонів чавуну, а в порожньому вагоні, в якому мала бути охорона, виявили дев’ять тротилових шашок. Як вважає «Мисливець», там вочевидь їхала диверсійна група сепаратистів. При цьому він стверджує, що їхньому командирові «дзвонили всю ніч, вимагаючи відпустити потяг», а вже вранці в середу, 17 червня, він зник, коли перебував у шпиталі у Дніпропетровську.

При цьому в. о. командира «Торнадо» ніяк не прокоментував звинувачення, з якими виступив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, – що в роті міліції особливого призначення «Торнадо» виникла злочинна група, яка незаконно утримувала місцевих жителів, вчиняючи проти них насильницькі дії: побої, катування, спричинення тілесних ушкоджень і особливо жорстоке сексуальне насильство за вказівкою й безпосередньої участі командира роти Руслана Онищенка.

Матіос також заявив, що після затримання підозрюваних порушників підрозділ вийшов із покори владі, в чому має підтримку декого з народних депутатів.

Наразі командир «Торнадо» перебуває під арештом, затримані і ще семеро бійців, частина з яких, за словами Матіоса, були раніше судимі. У Головній військовій прокуратурі повідомили, що в.о. командира батальйону відмовився допустити слідчих до проведення обшуків території дислокації батальйону «Торнадо».

Раніше в середу, 17 червня, голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що вночі бійці «Торнадо» зупинили поїзд, який віз вугілля на переробку на кокс в Алчевський коксохімічний завод і який мав дозвіл на перетин лінії контакту від Антитерористичного центру і Державної фіскальної служби.

«Це зроблено для чергового піару, щоб приховати чисельні злочини, які скоїв цей підрозділ на території Луганської області», – заявив Москаль.

Він додав, що звернувся до Кабінету міністрів і голів СБУ та МВС із проханням «нарешті вирішити, хто має керувати областю: або керівник Луганської ОВЦА, якого призначив президент, або якийсь «Торнадо», який усупереч здоровому глуздові набраний із раніше судимих осіб та осіб розформованого за дискредитацію МВС батальйону «Шахтарськ».

Добровольча рота патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» була створена восени 2014 року з частини бійців добровольчого батальйону міліції «Шахтарськ», який був розформований через неодноразові випадки мародерства його бійців.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: