Дані продажів нових легкових авто за травень 2015 року провальні

авто

Дані продажів нових легкових авто за травень 2015 року провальні: реалізовано лише 2 994 автомобілів.

За п’ять місяців продано 13 831 автомобіль, що на дві третини менше, ніж за цей же період 2014 року.

Якщо на початку 2014 року в Україні було 750 автосалонів, то виходить, що кожен з них раз на десять днів продавав один автомобіль. Втім, такі міркування некоректні.

По-перше, чверть автосалонів припинили роботу в Криму та на окупованій частині Донбасу.

По-друге, попит на різні моделі нерівномірний. Приміром, “Рено” у травні продала 207 автомобілів – другий рядок у рейтингу продажів, а “АвтоЗАЗ” – 203.

Першість тримала “Тойота”, проте лише за рахунок надходження “Пріусів” для нового столичного патруля.

Зростання попиту на автомобілі у найближчі рік-два очікувати не слід, тож автосалони та їх представники шукають шляхи для власного виживання.

Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів – ВААІД – недавно виступила з ініціативою змінити правила торгівлі вживаними авто, аби таким правом могли скористатися лише офіційні автомобільні дилери.

Якщо раніше перекупники авто стояли поперед горла лише державі, яка не знала як стягнути з них податки, то тепер у війну вирішили ув’язатися офіційні продавці. Їх законодавча новація на словах звучить інакше, привабливіше для вуха, і полягає у запровадженні електронних довідок-рахунків замість паперових.

Державу намагаються спокусити тим, що існуючі документи не виконують головної функції – обліку продавців та оподаткування їх доходів податком на доходи фізосіб. Мовляв, держава втрачає кошти, а от автосалони забезпечать і належний облік, і контроль, і юридичну чистоту угод перепродажу.

Гендиректор ВААІД Олег Назаренко визнає, що до таких заходів автодилери вдаються від кепського життя – аби зберегти мережу та робочі місця.

Варто зауважити, що видача таких електронних довідок-рахунків пов’язана з нинішніми функціями ДАІ.

Наразі ця затія має сумнівний вигляд. Майже всі вигоди від запровадження порядку торгівлі вживаними авто перераховані, а от вади залишаються в тіні.

По-перше, відповідно до нового закону “Про національну поліцію”, ухвалення якого в найближчі дні анонсував профільний міністр, МВС втратить повноваження реєстрації транспортних засобів. Планується, що їх отримають органи місцевої влади, проте над цим питанням ще ніхто не думав.

По-друге, при салонах існує послуга обміну вживаного авто на нове – так званий трейд-ін. Вона пожвавлює роботу продавців, але вартість уживаного авто після оцінки менша від ринкової на 10-15%. Отже, існує обґрунтована підозра, що в разі запровадження салонної монополії різниця в оцінці стане ще відчутнішою.

По-третє, автосалон видасть гроші за здане на комісію авто лише у гривнях, тоді як на авторинку майже всі угоди відбуваються в іноземній валюті. Можливо, це послабить тиск на гривню, однак гарантовано спричинить масові протести з палінням шин під відомством, яке зголоситься узаконити новий порядок.

То як зберегти овець і нагодувати вовків? “Вовкам”, очевидно, доведеться жити впроголодь, виживаючи за рахунок привабливих умов сервісу проданих авто та різних знижок на автомобілі минулих модельних років випуску. Тобто продавцям треба ворушитися і ставати вигадливішими. Повторення буму зразка 2008 року наразі не передбачається.

А от “овець” дражнити не варто. Верховна Рада та уряд видали стільки постанов, які унормовують продаж уживаних автомобілів, які ніхто не виконує, що саме час провести їх ревізію і зайнятися дерегуляцією. У тому числі для того, аби добитися сплати передбаченого Податковим кодексом 1% від вартості проданого авто.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: