Євросоюз активізує свої дії в сфері боротьби з відмиванням грошей

ЄС

ЄС проводить активну політику в сфері боротьби з відмиванням грошей. До 26 червня в силу вступить серія реформ, покликаних посилити регулювання у цій сфері.

З моменту проведення реформ у країн Євросоюзу буде два роки на зміну державного законодавства відповідно до норм, що містяться у Четвертій директиві проти відмивання грошей.

Директива застосовується до цілого ряду підприємств, банків та інших фінансових установ, аудиторів і бухгалтерів. Правила також повинні бути дотримані якими іншими видами підприємств, що беруть участь у створенні або отриманні готівкових платежів за товари на суму не менше 10 тис. євро, незалежно від кількості угод.

Разом з новими реформами набуде чинності оновлений режим перевірки клієнтів. Також у всіх компаній, що працюють з фінансами, з’явиться обов’язок повідомляти про підозрілі операції та здійснювати облік платежів. Відповідно до правил, в компаніях повинен бути встановлений внутрішній контроль з метою боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням терористичної діяльності.

Крім того, країни ЄС повинні встановити регістри для фіксації кінцевих власників бізнесу, включаючи ім’я, місяць і рік народження, громадянство, прописку та детальну інформацію про власність. Регістри будуть доступні влади в кожній країні, а також фінустановам і журналістам, ведучим спеціалізовані розслідування, які зможуть довести законність інтересу до цих даних.

Цей захід дозволить забезпечити більшу прозорість у фінансових операціях і ускладнить маскування діяльності з відмивання грошей.

Найбільш серйозні фінансові санкції, які можуть стягуватися за невиконання нової директиви, складають більше €5 млн. Або 10% від річного обороту бізнесу.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: