США стверджують, що Росія чинить тиск на країни Східного партнерства

США

У Держдепі заявили про підвищений російський тиск і дезінформацію в регіоні.

У Державному департаменті США стверджують, що Росія чинить тиск на країни Східного партнерства. Це формулювання міститься в заяві офіційного представника відомства Марі Харф за підсумками минулого в Ризі саміту.

“США висловлюють рішучу підтримку зусиллям ЄС, спрямованим на тіснішу співпрацю і партнерство з Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною”, – зазначила Харф.

“Ми віддані підтримці подальших ініціатив, які сприяють демократії і належному управлінню, зміцненню енергетичної безпеки, боротьби з корупцією та підтримки економічного і соціального розвитку в країнах Східного партнерства”, – додала вона.

На її думку, “це особливо важливо під час підвищеного російського тиску і дезінформації в регіоні”. У чому виражається тиск з боку Росії, Харф не уточнила.

Нагадаємо, саміт Східного партнерства відбувався у Ризі 21-22 травня. У проекті Євросоюзу, направленому на розвиток зв’язків з колишніми республіками СРСР, беруть участь Україна, Молдова, Азербайджан, Вірменія, Грузія та Білорусь.

У підсумковому документі саміту, зокрема, залишилося формулювання “анексія Криму”, однак під нею підписалися лише країни ЄС. Всі учасники саміту, включаючи країни Східного партнерства, підтвердили свої позиції щодо резолюції ГА ООН номер 68/262 щодо територіальної цілісності України.
У МЗС Росії зазначили, що “в Ризі під тиском сьогохвилинних задач окремих учасників була упущена ще одна можливість зробити крок до подолання розколу континенту, що посилюється”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залишити відгук: